Ártó kötődéseink 1.rész

2019.05.25

A kötődés pszichológiája, avagy mindent és mindenkit birtokolni

Írásom első részében , szeretném nektek bemutatni a kötődést -  miért is kapcsolódunk vagy szeretünk kötődni tárgyakhoz, emberekhez, dolgokhoz vagy akár szituációkhoz...Hiszen ahhoz, hogy elengedni tudjunk dolgokat, fontos megértenünk; miért is kötődünk valójában hozzájuk....?!

A kötődés szoros kapcsolatban áll a szeretettel és a biztonsággal, jobban mondva ezekhez kapcsolódó vágyainkkal. A kötődéselmélet alapkoncepciója John Bowlby (1907-1990) angol pszichiáter nevéhez fűződik, egy evolúciós gondolati körbe helyezi el ezt a kötődési jelenséget. Alapvetően egy ösztön alapú viselkedés mintázatnak képzeli el, amely biológiai funkcióját a biztonság és a védelem biztosítása az elsődleges.
Például:  nézzünk egy csecsemőt -  az őt gondozó személlyel szoros kapcsolatot alakít ki, kötődni kezd. A kötődő gyerek számára a kötődési személy jelenti a megoldást a fenyegető veszélyforrások elleni küzdelemben.
Így a tartós közelség fenntartása elengedhetetlen létfontosságú mechanizmus. Azonban, ezt az állítást megkérdőjelezendő, ugyanis a további feltevéseik, miszerint a csecsemő kötődhet "rossz anyához" is, feltárja azt a tényt, hogy létrejöhet érdek-szeretet, érdek- kötődés is az emberben. Persze, manapság már nem is ördögtől való, az úgy nevezett érdek-kapcsolatok. (pénz, társadalmi elismertség, baráti közösség egyéb okán)

Természetesen ezt követően több pszichológus/pszichiáter tanulmányozta kötődési elméletet ez csak egy a sok közül, melyet a kötődési alapokhoz ismerünk, tanulunk.
A felnőttek esetében 4 kötődési típust azonosítható:

  • biztonságosan kötődő
  • szorongó aggodalmaskodó
  • elutasító elkerülő
  • bizalmatlan elkerülő

Ezek alapján vizsgáljuk hogy milyen belső indíttatások dolgoznak bennünk avagy akár a párkapcsolatunkban; ennek alapján tudunk a személyre és viselkedésére 'párhuzamot vonni'.
A biztonságosan kötődő emberek általában egyetértenek a következő állítással: "viszonylag könnyen tudok közel kerülni másokhoz érzelmileg nem okoz gondot másokban megbízom és az sem okoz gondot, hogy mások támaszkodnak rám."
"Nem aggaszt az egyedüllét hogy mások nem fogadnak el."
Ezek a típusú emberek általában pozitívan látják önmagukat és partnereiket ugyancsak pozitívan ítélik meg kapcsolataikat is gyakrabban nagyobb elégedettséggel is harmóniáról számolnak be

A bizonytalan típusú emberek avagy a szorongó aggodalmaskodó kötődési stílussal rendelkező emberek általában egyetértenek a következő állítással:
teljes érzelmi intimitást akarok kialakítani partneremmel/emberi kapcsolataimban általában-  de gyakran tapasztalom azt hogy mások vonakodnak olyan közel kerülni hozzám mint amennyire én szeretnék közel kerülni hozzájuk. Nem érzem jól magam szoros kapcsolat nélkül de néha aggódom, hogy mások nem látnak engem olyan értékesnek mint amennyire én értékesnek látom őket."
Ezek a típusú emberek magas szintű intimitást elfogadást és válasz készséget várnak el partnerünktől. S olyan nagyra értékelik az intimitást, hogy teljes mértékben partnerünktől függenek gyakran kérdőjelezik meg saját értéküket. Lobbanékonyak, impulzívak, aggodalmaskodók.

Elutasító elkerülő típusú emberek például: " jól érzem magam szoros érzelmi kapcsolat nélkül, fontos számomra függetlenség és az önállóság.
Ez is sok mindent meg a megmagyarázhat, egy kialakuló párkapcsolatban- amikor nem sikerül egyről- a kettőre lépni. Ők nem szeretnek másoktól függeni és nem szeretik ha tőlük függenek. A függetlenségi iránti vágy gyakran a kötődés teljes elkerülésével járhat. Kevésbé pozitívan látják a dolgokat, hajlamosak elnyomni érzelmeiket és azoknak visszautasítása esetén- ők is visszautasítással reagálnak. (randizáskor a híres szívtipró)

A bizalmatlan elkerülő típusú emberek általában a valamilyen zaklatást átélt típusok. "Többnyire kényelmetlen számomra másokhoz közel kerülni" szeretnének érzelmileg szoros kapcsolatokat de nehezen tudnak megbízni másokban, néha aggódnak, hogy megbántanak valakit ha túl közel engednek magukhoz. Ők vegyes érzelmekkel viselkednek szoros kapcsolatokban, egyrészt vágynak másrészről pedig nehezen viselik a kötöttségeket gyakran nyomják el vagy tagadják meg érzelmeiket.

Az én szememben az emberi természet legtragikusabb vonása, hogy hajlamosak vagyunk elhalasztani az életet. Mindannyian egy csodálatos rózsalugasról ábrándozunk, amely a látóhatár szélén virul - ahelyett, hogy élveznénk az ablakunk alatt nyíló rózsákat

Birtokolni -irányítani valakit, talán nem tudunk ténylegesen úgy ahogy szeretnénk ettől függetlenül megmarad a fantáziánk a várakozás szintjén, ezért is kezdünk vágyódni arra ami elérhetetlen.
Ha mélyebbre tekintünk felfedezhetjük azt is, hogy kapcsolatunkban szerzett tapasztalatok nagy része csak a képzeletünk szüleménye volt és kiderülhet egy- egy személyről, hogy nem is olyan, mint amilyennek láttuk/vártuk vagy amilyennek mi szeretnénk, hogy legyen... Más szemüvegen néztük, ugyanazt a filmet. S hányszor sóhajtunk fel, hogy mekkorát csalódtam benne.
Vajon voltak e jelek amit nem akartál észrevenni?  Voltak barátaid akik figyelmeztettek? Ugye...?!

Pl: azt hittem , bízhatok benne, de mégis csalódnom kellett a pasiban....
Ő volt a legjobb barátom/barátnőm, de régóta hanyagol, csak akkor voltam jó, ha neki kellettem..."

Valóban megbízható volt az a férfi? s valóban ő volt a legjobb barátnőd?
... vagy csak mi vágytunk rá, képzeltük oda.

Fontos hogy ha bármilyen kapcsolatot veszünk alapul: barátit vagy párkapcsolatot; meg kell néznünk, hogy ezek a kapcsolatok elősegítik e az életünket... Tehát, hogy kölcsönösen előnyös mindenki számára vagy pedig negatív , s csalódással, lemondással van tele számunkra?

Sokszor az is okozhatja a frusztrációt, hogy olyan dolgokat akarunk megszerezni aminek nem hagyjuk hogy a saját idejében -természetesen történjen. Ugye türelmetlenek leszünk, türelmetlen akarjuk felszabadítani az érzelmeket és automatikusan birtokolni akarjuk ezeket a dolgokat.
 Pl: kialakuló párkapcsolatnál- birtoklási vágy, elvesztéstől való félelem vagy barátnők közti rivalizálásra is rávetíthető- "félünk" , hogy valaki elveszi a helyünk.
Vegyük észre, hogy mennyivel boldogabbak vagyunk, hogyha ezek a dolgok nem nagy küzdelem árán érkeznek meg az életünkbe, (pl megfelelő személy, a tökéletes időben) mintha harcolnánk a figyelméért. S legyünk hálásak , azért amit jelenleg birtoklunk- a rózsákért az ablak alatt.

A rendes gazdagságok ellophatók; a valódi gazdagság nem. A lelkedben végtelenül értékes dolgok vannak, amelyeket nem lehet elvenni tőled.

Oscar Wilde

- Hamarosan érkezik a folytatás is- az "elengedésről".