Instant kapcsolatok

2019.05.07

- avagy a facebook és instagram világában élők

Mivel az emberek több időt töltenek a közösségi médiában, sokan helyesen gondolják, hogy ez az eltöltött idő valójában normális hétköznapi tevékenység.

Valójában értelmes módon kapcsolódnak az emberek online?

...vagy csak egyszerűen frissítéseket és mémeket fogyasztanak...?
- ellentétben azzal, hogy a szeretteikkel töltenék ezt az időt.

Rengeteg kutatás született már a témában,  szociológiai megközelítésben a Facebook sokat segít a kapcsolattartásban barátainkkal, távolabbi rokonaink elérésben - a FB pozitív oldala a kapcsolatok ápolására...
Azonban mi van azzal az idővel, amit haszontalanul töltünk el az idővonal görgetésévvel, számunkra nem releváns cikkek olvasásával; esetleg különböző alkalmazások kipróbálásával- játékokkal...
Jó magam sosem fogadok és fogadtam el eddig egy játékfelkérést sem, számomra ez egy kidobott idő, akkor is, ha valóban "kikapcsolna" az a játék.

Voltál már gondolom Te is úgy, hogy munka közben megnyitottad Facebookot /Instagramot és egyszer csak azt vetted észre hogy úristen elment 30 perc... Nem tévedtél - hiszen átlagosan kettő/négy órát töltünk a Facebookkal úgy , hogy észre sem vesszük. Ezt lehet, hogy nem folyamatosan teszed hanem pont ezekből a kis 30 percekből rakódik össze.
Életszagú történet- amikor hazaértél munkából/bevásárlásból/edzésből, leültök este vacsorázni, s ezután amikor a családdal vagy pároddal kéne törődnöd beülsz a mobil elé vagy inkább már a mobillal ülsz le a kanapéra?

Itt veszik el az a minőségi idő

amit ráfordíthatnál a kapcsolatodra, hiszen napközben nem voltatok együtt. Hasonló problémákat feszegetünk , soron következő előadásunkon - 


 ... most azonban az instant kapcsolatokról szeretnék egy kicsit bővebben beszélni, s hogy ez valójában milyen káros a szociális megítélésünkre, önmagunkra.

Mindenkinek van az ismeretségi körében egy vagy akár több személy akár pár - akik folyamatosan mindent megosztanak a Facebookon, az Instagramon vagy akár mind a kettőn. Csodálatos nyaralások, nagyszerű kirándulások, finom ételek-  gyakorlatilag egy ruhavásárlásról vagy  elnyalunk egy fagyit, megiszunk egy kávét és még sorolhatnám...- gyakorlatilag a Facebook mindent tud rólad és azok is akik követnek.

Nézzünk kicsit mélyebbre! Amikor felteszel egy posztot és rányomsz, hogy "megosztás" már benne van a nevében > MEGOSZTOD azt a pillanatot ami lehet, hogy számodra kellemes vagy éppen intim;   amire akadnak is szép számmal ismerősök akik kíváncsiak vagy éppen olyanok is akik már nem, azonban a kapcsolataink ápolás érdekében hajlamosak vagyunk azt is követni vagy lájkolni-  ami igazából nem érdekel minket (-ezzel szinten tartva , látszat kapcsolatainkat.)

Sokan mondják vagy éppen sokszor hallhatod azt, hogy a Facebookon éli az életét... s vajon ezek a kirakat ~ az az instant kapcsolatok lennének a tökéletes szerelmek? Sokszor nem így van - ne aggódj!
Jó magam is futottam szembe, olyan képekkel , (ágyban készítettet, vállak mezítelen) ahol kikerekedett a szemem. Na nem azért- mert prűd lennék, és gondolom is mi volt a kép előzménye, hanem azért, mert ez már nem a közösségre tartozik-  kapcsolatotok szempontjából nem egészséges.

Pszichológiai hátterét tekintve, akik túlzottan függésben élnek, többnyire negatív tulajdonságaikat turbózzák fel pl.:
 egoizmus, hamis énkép- kisebbrendűség, uralkodni vágyás, rosszindulatúság leplezése vagy épp kiélése, boldogtalanság, megfelelni vágyás s még sorolhatnám, mennyi mindent kompenzálunk túlműködő tevékenységünkkel az online térben.

Ma már kimutatták a Facebook/Twitter/Instagram függőséget okoz, mentális zavarokhoz, depresszióhoz is vezethet. Amerikában , már elfogadták a -  Mentális rendellenességek diagnosztikai és statisztikai kézikönyvébe bekerült. Érdemes figyelni magunkra, kapcsolatunkra...!

Mint mondtam van rossz Facebook/Twitter/Insta  fogyasztás - amikor az emberek passzív fogyasztóként szerepelnek online - azaz haszontalan információkat olvasnak, kölcsönhatásba lépnek esetleg ismeretlen emberekkel - a FB használatával szerzett érzelmeket a Michigani Egyetem hallgatói tesztelték - tanulók között  akik 10 perces Facebook olvasási lehetőséget kaptak 1 napra, mellyel igazából a nap végén rosszabb hangulatban voltak, mint hogyha ezt a Facebook barátaikkal való beszélgetéssel töltötték volna (másik csapat) .
Ez idő alatt, azonban négyszer több linkre kattintottak, mint egy átlag ember a google-t használva.
Illetve posztjuk után, akik kétszer annyi hozzászólást szerették volna kapni } a felmérésben az átlagosnál rosszabb mentális egészségi állapotban voltak alapvetően.

Sokan azért osztanak meg képeket illetve eseményeket hogy ettől jobban érezzék magukat; ez persze tagadhatjuk alapvetően de ez egy kimutatott pszichológiai tény, az elvonásoknak pedig tapasztalható tünetei is vannak.

Gondolj bele amikor látod hogy vannak barátaid akiket nagyon sokan követnek illetve feltesznek egy fényképet amit legalább 200 felett lájkolnak is - ellenben veled akit esetleg nem követnek annyian s felteszel egy fotót majd lájkolja 4 ember. Hogyan érzed magad...? :(

Most bemutatom FB jó használatát-  tulajdonképpen az emberekkel való aktív kölcsönhatásban rejlik, munkára valófelhasználás (én elsősorban ezt teszem) ingyenes gyors interakciók-   üzenet váltások , hozzászólások közeli barátokkal való megjegyzések megosztása,   múltbeli emlékeink visszatekintésére - számodra hasznos információk cikkek olvasása.
Ezek mind  gyakorlatilag a jóléti javulásához kapcsolódik; ez a képesség , hogy kapcsolatot létesítünk a rokonokkal, osztálytársainkkal, kollégáinkkal -felhívhatlak minket a facebookon, azaz a szeretteinkkel való kapcsolattartás erősíti a közösségérzetünket.

Közel sem javasolnám azt, hogy egy-egy tökéletes fényképre, tökéletes utazásra, agyon filterezett profilképre - féltékenyek legyünk vagy hozzá akarjuk hasonlítani magunkat. Előfordult már Veled, hogy egy agyon retusált ismerősödet nem ismerted fel mikor összefutottatok a városban...?
 Valóban vicces és egyszerre megdöbbentő helyzet.

Ez ugyanolyan mint amikor a Tv-ben megnézzünk egy reklámot egy tökéletes nővel / férfival. S ez a tökéletesség gyakorlatilag a médiából árad felénk ami nem azt jelenti hogy te nem vagy elég jó, de valójában ELÉG JÓ VAGY! Igazából igazi vagy!

Nyugodtan posztolj, tegyél fel képeket - hiszen nem arra biztatlak,
 hogy ne tedd ezt ... hanem csak arra hogy vess számot magaddal mennyire éled a Facebook életed és mennyire éled a VALÓDI ÉLETED.
Varázsszó: mértékkel
S talán elgondolkodunk sokan azon is, hogy mi az ami már nem a közösségi médiába való (nem kell minden percedet kitenni), az az intim pillanat helyzet vagy élmény ami sokkal többet - annál is többet ér - mint 268 like;

hogy ott legyél éld meg a pillanatot, érezz, szeress!