Kapcsolati bank - tőke vagy elveszett befektetés?

2019.10.09

A hosszú távú elkötelezett párkapcsolat kielégíti az egyén intimitási, szerelmi szükségleteit, és összefügg a pszichés jóléttel, valamint az élettel való elégedettséggel. Amennyiben már együtt élünk párunkkal, megosztjuk a költségeket, a házimunkát, a gondokat. Osztozunk fájdalmunkban, örömünkben, problémáinkat is jobbára együtt oldjuk meg....vagy mégsem?
Mi van akkor, ha a mi "kapcsolati bankunk" sokkal többet hitelez a párunknak?
Mindeközben párunk pedig előszeretettel használja ki eme szolgáltatási készségünket.
Beszélhetünk-e olyanról, hogy a kapcsolat egy befektetés?
Hiszen ha úgy nézzük - igenis befektetünk mindennap: energiát, érzelmeket, bizalmat, segítőszándékot stb. Tovább megyek: befekteted az életed.
Megosztod otthonod vagy épp álmaidat... Ezt általában a kapcsolatok elején, rózsaszín ködbe veszve - bizony nem nézzük ilyen kritikus szemmel.
Azonban, hogy könnyebb legyen rálátni a "saját bankodra", nézzünk pár példát:

Női szemmel

Sokszor találkozom az esettel, mikor a "szürke hétköznapokról" esik szó.
Takarítasz, dolgozol, megfőzöl (ha már gyermek van, gyermeket nevelsz) míg párod ugyanúgy lehúzza a 8 óráját, ahogy Te is. Ő hazajön, elfogyasztja a vacsorát, kicsit foglalkozik a gyermekkel, lefürdik, bedobja a szennyest, leül a TV elé (hiszen ki kell kapcsolnia) és már is este 10, hogy aludjatok. Majd ez megismétlődik, minden munkanap, rosszabb, mint egy spanyol szappanopera. Ugye?
Ebben az esetben ki tett többet bele a kapcsolati bankba?
Valóban előfordulhat, hogy úgy kezdesz érezni, hogy elhanyagolnak, természetesnek vesznek... Esetleg kevés segítséget kapsz otthon, s a romantika is kiveszőben van.
Ha ezt megfordítjuk, a férfiak joggal szisszenhetnek fel, hiszen ők tartják el a családot- sokat dolgoznak, sokat keresnek. S ez az ő szempontjukból, teljesen elég.
Akkor hogy is van ez?
A kapcsolati tőke fogalmának, létrejötte feltételeinek és működési sajátosságainak megismerése során az első lépés a kapcsolati tőke fogalmának tisztázása.  Legyen ez egy adok-kapok vagy afféle kölcsönös töltés a kapcsolati bankunkba. De lehet ez a kölcsönösség normája egy baráti kapcsolatnak is. Ha azonban a kapcsolati tőke előállításához a majdani haszon reményében több áldozatot kell hozni (ami azonban el is maradhat) akkor a kapcsolati tőke kockázatos beruházásnak számít.

A stabilnak tűnő párkapcsolatban is szükség van
                               befektetésre!
Nevezzük: szeretetnek, gondoskodásnak,
                                törődésnek.

Mit tegyünk , ha nem csak adni akarunk, hanem kapni is?!
Fontos egy kapcsolat kialakulásánál, hogy meggyőződjünk arról, hogy hasonló az igényrendszerünk (mindenki számára elfogadható és nem jár extra áldozattal, vagy ha igen, az később megtérül) és látásmódunk, valamint a legfontosabb talán az értékrendünk. Tételezzük fel, hogy teljesült a kapcsolatunk elején ez a feltétel, így könnyebb helyzetben vagyunk, ugyanis leülhetünk és "újra" felvázolhatjuk, mi is az igényünk ebben a kapcsolatban, s emellett meghallgatjuk a másik felet. Ki vagy Te most? - tedd fel a kérdést.
S engedd, hagy bontakozzon ki a beszélgetésetek és emeljétek új szintre a kapcsolatot. A kapcsolatod egy igazi befektetés, életed alapja! Tehát folyamatosan töltened kell bele, s így élvezheted annak kiemelkedő kamatját.Ha azonban úgy érzed, hogy folyamatosan adsz és adsz, sajnos lassan a kapcsolati bank értelmét veszti, s egy megoldhatatlannak tűnő párkapcsolati probléma ködben fogtok elveszni.

Amennyiben a kapcsolat már az elején nem igazán azonos értékrendre épült, vagy nem eléggé ismerted meg a párod, mielőtt ... akkor kicsit komplikáltabb a helyzet. Ez egy olyan konfliktus góc lehet számotokra, ahol nem biztos, hogy belső szubjektív látásmóddal meglehet oldani (hiszen mindenki azt hiszi a kapcsolati bankba eleget fektetett). S valóban?

Ha úgy érzed Te is elakadtál, esetleg nem találjátok a közös megegyezőt... Keressetek bizalommal!