Párkapcsolati elsősegély doboz, nem csak nyaraláshoz

2023.06.22

A párkapcsolati harmónia eléréséhez számos tényező járulhat hozzá, ehhez fontos megérteni, hogy minden kapcsolat egyedi és más-más megközelítést igényel.

Azonban, az alábbi tanácsok , útravalók, gondolatmorzsák- nevezzük bárminek - segíthetnek abban, hogy javítsd a kapcsolatodat és elérjétek a harmonikus együttélést.

Az első és talán legfontosabb tanácsom az, hogy kommunikáljatok egymással. Igen, klisé lehet, mégsem teszik meg a párok a legtöbb esetben. Őszinte leszek hozzád!
 - a szinten tartó , motorikus, s monoton párbeszédek napi halamaza, bizony nem kommunikáció.… pedig a kommunikáció kulcsfontosságú a kapcsolatban! S ha nem beszéltek egymással, akkor nehéz lesz megérteni a másik személy szükségleteit és vágyait. Ha valami zavar vagy probléma merül fel a kapcsolatotokban, akkor beszéljetek róla nyíltan és őszintén (egyik legnehezebb mozgató kereke a kapcsolatnak).
Ne hagyjátok, hogy a dolgok félreértésekre vagy felgyülemlett haragra vezessenek, ne vonjatok le szubjektív következtetést – hiszen nem vagytok gondolatolvasók, s ez sok félreértés gyökere is lehet...

A második tanácsom az, hogy kerítsetek egymásra időt. A mindennapi életben könnyű elfeledkezni arról, hogy a kapcsolatunkra is időt kell "szánnunk". Próbáljatok rendszeresen időt szakítani egymásra és olyan tevékenységeket végezni, amelyeket mindketten szerettek vagy ismerjetek meg új szokásokat. Ez lehet egy közös séta, egy romantikus vacsora, vagy akár egy hétvégi kiruccanás, esetleg új hobbi beépítése – amit valóban együtt végeztek; ez a terápiában is bevett gyakorlat egyike.

A harmadik tanácsom az, hogy tiszteljétek egymást. A tisztelet az egyik legfontosabb dolog a kapcsolatban. Ne kritizáljátok egymást vagy ne beszéljetek bántóan a másikról, még akkor sem, ha nem értetek egyet valamiben. Ehelyett inkább próbáljátok megérteni a másik szempontját és együtt találjatok megoldást a problémára. Továbbá minden embernek megvan a saját véleménye, szokásai és értékei… Fontos, hogy tiszteletben tartsuk ezt és egymás idejét és személyes terét egyaránt.
A negyedik tanácsom az, hogy legyetek nyitottak és elfogadók.
Minden kapcsolatban vannak nehézségek és kihívások. Lényeges, hogy nyitottak legyetek az új dolgokra és elfogadók a másik személy iránt. Próbáljátok megérteni párotok nézőpontjait, legyetek hajlandók változtatni, ha szükséges. Az elfogadás sok kapcsolat megmentője is lehet.

Az ötödik és utolsó tanácsom az, hogy legyetek türelmesek. Ne várjátok el, hogy minden tökéletes legyen azonnal, s ne adjátok fel, ha nehézségekbe ütköznétek olykor-olykor.
Ha türelmesek vagytok illetve kitartóan dolgoztok a kapcsolatotokon, akkor elérhetitek a párkapcsolati harmóniát (igen munka van vele). S a kör kezdődik elölről, hiszen ehhez IDŐT KELL fordítani egymásra! (az időt szánni, nem jó szó erre - úgy vélem)

Remélem, hogy ezek a tanácsok segítenek abban, hogy elérjétek a harmonikus együttélést a kapcsolatotokban. Természetesen a legfontosabb, hogy ne csak olvasd,  hanem értsd meg, s építsd be!

Ha bármilyen további kérdésed van, ne habozz megkeresni, a tudásom a tiétek is!
Ne feledjétek, hogy a párkapcsolat egy olyan életút, amelyen mindkét félnek együtt kell haladnia és amelynek során mindig lehet tanulni egymásról és fejlődni egymás által .


Kis könyvajánló a strandra Tőlem szeretettel:

John Gottman egy elismert pszichológus,-író; aki több könyvet is írt a kapcsolatokról és a házasságról. Néhány legnépszerűbb könyve közé tartozik:

  • " A jól működő házasság 7 alapelve "
  • "Miért sikerülnek vagy buknak el a házasságok"
  • "Mi teszi tartóssá a szerelmet?"

Ezek a könyvek betekintést nyújtanak és gyakorlati tanácsokat adnak arra vonatkozóan, hogyan lehet egészséges kapcsolatokat építeni és fenntartani, javítani a kommunikációt és erősíteni az érzelmi kötelékeket. Gottman széleskörű párkapcsolati kutatásaira és tapasztalataira épülnek. Ezek a könyvek szintén nagyon hasznosak lehetnek, ha szeretnél többet megtudni a kapcsolatokról, a kommunikációról és az érzelmi kötődésről,
 Gary Chapman könyvei: Könnyen feldolgozható, hétköznapi nyelvezettel. Néhány gondolat tőle,  ami szorosan kapcsolódik a fenti írásomhoz:

  • "A szeretet nem csak érzés, hanem döntés is. Olyan döntés, amelyet minden nap meg kell hoznunk."
  • "Az öt szeretetnyelv: mindegyikünknek van egy elsődleges szeretetnyelve, amelyen keresztül a leginkább érzékeljük a szeretetet."
  • "A szeretet nem azt jelenti, hogy mindig egyetértünk, hanem azt, hogy elfogadjuk egymást a különbségeink ellenére is."
  • "A kommunikáció a kapcsolat alapja. Ha nem beszélünk egymással, akkor nem tudjuk megoldani a problémáinkat."
  • "A megbocsátás nem azt jelenti, hogy elfelejtjük a másik hibáit, hanem azt, hogy elengedjük a haragunkat és tovább lépünk."