A szakítás utáni gyógyulás folyamata: lépésről lépésre 9+1 tanács a túléléshez

2023.09.01

Tudom, hogy fáj. Nagyon furcsa érzés, hogy valaki hónapokig vagy akár évekig jelen van az életedben, majd egyszer csak... hirtelen már nincs ott. Lehet, hogy a kapcsolat jó feltételek mellett, békésen ért véget... vagy talán teljesen katasztrofálisan.
Mindenesetre... olyan furcsa, hogy a kapcsolatok ilyen gyorsan és drasztikusan megváltozhatnak.
S tudod mit... lehet, hogy nem vagy békében a közöttetek történtekkel, az érzelmeid káoszba fulladtak... és ez teljesen rendben van. Néha egy kapcsolat végét elfogadni valóban az életünk egyik legnehezebb dolga lehet.

Szeretném, hogy tudd, hogy rendben van, ha még mindig fáj a szíved az történt miatt. Sok emléket hoztál létre ezzel az emberrel; s ezek az emlékek, amiket létrehoztál, nem törölhetők el, bármennyire is próbálod. Akár tetszik, akár nem, ezek a te történeted részei maradnak. Halványulnak, megfakulnak vagy épp eszedbe jutnak, de nyomtalanul nem múlnak el. Tudom, hogy nehéz lehet ezekre az emlékekre nézni, s talán néha szeretnéd elfelejteni őket - de ahelyett, hogy elfelejtenénk, talán arra kellene törekednünk, hogy a kapcsolatból származó tapasztalatokra összpontosítsunk.

Két ember találkozott egy különleges okból, nevezheted sorsnak, ha úgy tetszik. Elképzelhető, hogy együtt mentetek át néhány nehéz időszakon, talán megértettétek egymást oly módon, ahogy senki más soha nem értett meg. Talán ösztönöztétek egymást, hogy erősek legyetek, hogy őszintén elfogadjátok önmagatokat; esetleg szabadságra , örömre és spontaneitásra tanított…vagy talán a kapcsolatod rávilágított arra, hogy valójában mire van szükséged az életedben és mire nincs.

Függetlenül attól, mi volt az ok, teljesen rendben van, hogy az az ember sokat jelentett neked.
S rendben van, ha még mindig jelent valamit számodra. Ugyanakkor rendben van az is, hogy már nincs jelen az életedben. Amit sokan nem értenek meg az az, hogy nem minden kapcsolat tart örökké. Szerethetsz valakit, s egyszerre inthetsz búcsút neki – s talán ez a leginkább ambivalens érzés egy szakításkor.

Nem kell a múltban élned, s megkérdőjelezned mindent, hogy miért történtek az események úgy, ahogy. Amit tenned kell... az az, hogy megtanulod a kapcsolatból szerzett tapasztalatokat és tovább lépsz az életedben.

Tudnod kell, hogy nem fogsz örökké így érezni. Folytatni fogod az előre haladást életed vonalán, s minden egyes nap egyre jobban fogod magad érezni, fejlődni is tudsz.

Fogadd meg néhány tanácsomat, s emlékezz...

Néha azok az emberek, akiket szerettél volna örökre az életed részévé tenni, csak egy fejezetnek szánta a sors.

  1. Adj időt magadnak: Engedd meg magadnak, hogy feldolgozd az érzéseidet és gyógyulj meg a szakítás után. Ne siess bele új kapcsolatba, hanem engedd, hogy idővel helyreálljon az egyensúly.
  2. Támogatás keresése: Keresd azokat az embereket, akik támogatnak téged ebben az időszakban. Lehetnek barátok, családtagok vagy akár szakember, aki segít neked feldolgozni az érzéseidet.
  3. Foglalkozz magaddal: Használd ki ezt az időt arra, hogy rátalálj önmagadra. Találj olyan tevékenységeket, amik örömet okoznak neked, amelyek segítenek abban, hogy jobban megismerd és szeresd önmagadat.
  4. Engedd el a haragot , bocsáss meg: Fontos, hogy megbocsáss az exednek és engedd el a haragot, hogy tovább léphess. Ez nem azt jelenti, hogy elfelejted, ami történt; hanem hogy elengeded a negatív érzéseket és megtanulsz békében élni.
  5. Tanulj a tapasztalatból: Vizsgáld meg a kapcsolatot és a szakítást, tanulj belőle. Gondold át, mi volt jó és mi volt rossz a kapcsolatban. Használd ezeket az ismereteket a jövőbeni kapcsolataidban. Fontos, ne építs sztereotípiákat.
  6. Ne hasonlítsd össze magad másokkal: Ne hasonlítsd össze magad mások boldogságával vagy kapcsolataival. Mindenki saját útját járja, mindenki más ütemben gyógyul.
  7. Engedd be az új lehetőségeket: Nyitott légy az új lehetőségekre és kapcsolatokra. Ne zárd el magad a szakítás miatti fájdalomtól, hanem hagyd, hogy az élet újabb lehetőségeket hozzon számodra.
  8. Ne hibáztasd magad: Ne hibáztasd magad a szakításért vagy a kapcsolat végéért. Minden kapcsolatban két ember a felelős, nem mindig lehet mindent megoldani. Ilyen például az érzelmek átalakulása vagy a teljes elhidegülés.
  9. Tartsd fenn a határokat: Fontos, hogy tartsd fenn az egészséges határokat a volt partnereddel. Ne engedd, hogy visszahúzzon vagy befolyásoljon téged negatívan, ha megakarod szakítani a kapcsolatot, az is rendben van. Te tudod a legjobban, hogyan gyógyulsz.

+1 Légy türelmes magaddal: Ne siess bele új kapcsolatokba, hanem engedd, hogy a dolgok természetes módon alakuljanak. Légy türelmes magaddal és hagyd, hogy a gyógyulás folyamata időt vegyen igénybe; ne engedd magad befolyásolni sem.

Remélem, hogy ezek a tippek segítenek neked a szakítás utáni időszakban.
Ha van még bármi, amiben segíthetek, ne habozz – jelentkezz be hozzám egy konzultáci
óra!