Ártó kötődéseink II. ragaszkodásból - elengedés

2019.06.24

Az igazság az hogy mindannyiunknak van véleménye arról hogy hogyan lehet a legjobban kezelni a mérgező embereket és szituációkat, dolgokat az életünkben, s hogyan kell elengedni.
Lehetséges , hogy tapasztalatból eredendő jártasságunk van benne vagy csak elég jók vagyunk kapcsolataink lezárásában- azonban sokaknak ez komoly problémaforrás lehet. A 'mérgező' jegy - olyan összefüggésben értendő, azokra a személyekre - akik többnyire érzelmi kárt okoznak másoknak, szoktuk laikusan 'energiavámpírnak' is hívni ezeket a személyeket, akiktől nagyon nehéz megszabadulni.

Mai kapcsolatainkban ez egy olyan probléma vagy konfliktus helyzet ami jogosan vált ki belőlünk haragot, szenvedélyes indulatokat vagy eszünkbe juttatja egy alul működő szenvedő kapcsolatunkat, amiben nem voltunk boldogok, sőt...Legtöbbünk egyetért abban, hogy az érzelmi egészségünk kihatása fizikailag is megjelenik rajtunk. Tehát, hogyha mérgező egyénekkel lépünk kapcsolatba akkor ez hosszútávon meglátszódhat rajtunk.
 Biztosan hallottatok erről, hogy : személyiségfejlődés; s tudjátok, hogy a szocializációinkra - és értékrendünkre mennyi minden van hatással
Pl: család, iskola, közeli barátok, munkahely stb.
Legfrissebb kutatások szerint, azonban 5! azaz a hozzád legközelebb álló 5 ember egyvelege, visszatükröződése vagy.
Egyéniség, a magad mixelt módján, ugye?! :)
Summázva, ezért fontos - hogy igenis megválogasd kapcsolataid, s a mérgező embereknek nem szabad hely jegyet biztosítanod az életedben..!

Madarat tollról, embert barátjáról.

Hiszek abban a feltevésben, hogy az egészséges és pozitív személy jobban alkalmas befelé magára - lelkületére és kifele pozitív befolyással lenni környezetére. Ha hiszek ebben, akkor az következik, hogy a negatív-mérgező személy, képes azaz alkalmas arra, hogy... fejezzük be , gondoljuk át magunkban!
Mérgező személyek felettébb erős hatással vannak azokra, akik egy kicsit is manipulálhatók vagy önismeretük még hiányossággal küzd pl: önbecsülés;
- azaz családon belül pl.: bántalmazó férj- akihez mindig-mindig visszatér az asszony, mert kialakult a függés;
 vagy gyermek- szülő kontextus- ahol a szülő érzelmileg zsarol, úgy hogy ezt motivációnak tekinti, a gyermeki szeretettel szemben, kihasználva azt.
Esetleg egy "barát", aki mindig akkor segít amikor kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz, azonban "erős" árat kér utólag érte ez a jó "barát".
 Egy főnök, aki semmibe veszi az alkalmazottait, de nem hiszed el; hogy lehet jobb munkahelyed vagy képes lennél a váltásra. Egy társ, aki mindig megcsalás "áldozatává" válik, ugyanattól a személytől már sokadjára... Lehet önismereti hiányosság vagy alkalmi vakság is...
Rengeteg ilyen kapcsolati kötődésünk van, s be kell látnod; hogy áldozatként vagy szenvedő alanyként is tehetsz ellene, de ehhez bizony ki kell nyitni a szemed és nem elviselni ezeket az embereket körülötted.

Ha Te nem lépsz ki ebből a körből, bizony ők nem fognak.
A kedvezőtlen körülmények ellenére, sokan nem tudnak tovább lépni egy ilyen ember mellől, újra és újra bizalmat szavaznak ennek a kapcsolatnak - legyen ez baráti vagy párkapcsolat esetleg munkahely.

Szeretném felhívni a figyelmeteket, arra, hogy bármennyire is nehéz elengedni a vélt "barátod", "szerelmed" - ennek a mérgező kapcsolatnak a következményei leginkább téged fog ellehetetleníteni, lenyomni és igen akár fizikai jelekkel együtt megjelenni, a rossz közérzeteden kívül.

Először is fontos megérteni, hogy a mérgező személy szembe tűnőbb személyiség jegyei közé tartozik, hogy: szeret személyt/személyeket irányítani, főképpen érzelmileg manipulálni; pszichológusok gyermekkori tapasztalatokra könnyedén visszavezetik ezeket a jegyeket- az ilyen személyek például szülők erős toxikus viselkedését látják/tapasztalják, hosszú évekig- melynek következtében az események és tapasztalatok felhalmozódása képessé teszik felnőttként, az interperszonális kapcsolatai befolyásolására, akár önkéntelenül - mivel önképe már 'roncsolt'.

Gyakran hiányzik belőlük az empátia és az együttérzés, a kedvesség és a tisztelet. Viszont! Nagyon jól előadják, hogy ezek többsége megvan bennük. Maguk köré és potenciális kapcsolatokra főképpen érzékeny személyeket "választanak", akár barát akár párkapcsolataikban, de munkahelyen is.
 Hiszen ezek a személyek egyaránt tartózkodnak az erősebb jellemű, magabiztos pl.: munkatársaktól; hiszen félelmet keltenek egy mérgező személyben, aki valószínűleg nem tud rajta hatást gyakorolni, ezáltal nem vonja maga köré az öntudatos , stabil embereket.

Egy egészséges párkapcsolatban a szeretet-szerelem és a többi érzelem adott és kapott egyensúlyát tartjuk fenn, továbbá a szeretet és más egészséges érzések feltétel nélküliek, elfogadók vagyunk a másikkal szemben. Türelem, empátia, gondoskodás és intimitás van jelen a kapcsolatban. K. H.

Hallottuk már sokszor, hogy emberek nem véletlenül érkeznek életünkben; azonban a vonzás törvénye is erősen szerepet játszik , ebben a felvetésben úgy vélem.
Hiszen többnyire olyan emberek kerülnek egyes életszakaszainkba, akikre valamilyen módon személyiségünknek/belső tudattalan énünknek szüksége van.  Ez lehet lecke, tanulságos viszony vagy öröm és szeretet, jutalom, áldás vagy segítség. Láttam már olyat, amikor egy ember, folyamatosan ugyanazon kapcsolatköreit ismételte. Pl: egy hölgy kapcsolatai, mindig megcsalás miatt zárultak le - általában ilyen párkapcsolatokat tudhatott maga mögött...
- vagy egy másik személy - mindig beteg; gondoskodni való társakkal vonta magát körbe. Ezeknek hosszan lehetne fejtegetni az okait.

Látom, sokszor annyira fájdalmas a búcsú az ilyen káros mérgező személyektől, hogy sokan meg sem lépik és maradnak kiszolgáltatott helyzetben (társ vagy barát), annak ellenére, hogy valóban nem jó kapcsolatuk. 

Első lépésként FONTOS, hogy ha egy párkapcsolatnak/baráti kapcsolatnak úgy érzed vége van , tegyél magadban rendet!
Igen, fogalmazd meg magad felé is: miért nem jó ez már neked, miért okoz szenvedést, esetleg folytonos aggodalmat vagy szomorúságot, amire nincs szükséged- szeretnéd elengedni, elfáradtál.

 Második lépésként az ilyen típusú személyekkel legyél világos és kommunikatív ha úgy döntöttél hogy befejezed ezt a kapcsolatot. Ha nem mondasz semmit, csak hagyod eltűnni- olyan érzést kelthet, mintha sose zárnád le. S ez az érzés képes évekig benned dolgozni.
Nyugodt, erőszakmentes kommunikáció segítségével megfogalmazod, hogy miért nem működik ez a kapcsolat ; (pl egy baráti eltávolodás esetén)Te hogy véled ,hogyan szeretnéd hogy működjön egy ilyen kapcsolat vagy hogyan szeretted volna hogy működjön köztetek.
(ha egyáltalán ez előre visz ez a gondolat; hol tudod elismerni a részed a kapcsolatban, amiért Te sem tudsz többet beletenni)

A szakítás/eltávolodás minden résztvevő számára nagyon megterhelő és nehéz, ezért világosan kell közölni hogy miért van vége és hogy miért könnyebb neked ez a döntés. Általában vagdalózunk, hibáztatunk, felhánytorgatunk- tehát korán sem ilyen simán megy, ezért lenne jó ha mindenki megtanulna normálisan kommunikálni, (ha egyedül nem megy, vagy érzed, hogy nem vagy képes rá- szakember segítségét kérni ahhoz, hogy semleges helyen, nyugodt körülmények között tudjátok megbeszélni) hiszen nem annak erősebb a fájdalma, vagy sértettsége aki hangosabban ordít.

Végezetül bocsáss meg neki és magadnak is. Előfordul, hogy ez a legnehezebb érzés az elengedés során; hiszen kötődünk azokhoz a jövőbeni terveinkhez, amit vele együtt szerettünk volna megélni és haragszunk, egyaránt csalódottságot, önhibáztatást is megélhetünk. Hálát adhatsz akár partnerednek/barátodnak azért, hogy ezen időszakot végig kísérte melletted, de le kell zárnod. Maga az , hogy egy alul működő kapcsolat iránt hálát érezz, nagyon távol állhat most tőled, azonban idővel - lesznek pillanatok amik megszépülhetnek. Gyászold meg ameddig kell ezt a kapcsolatot, de ne temesd magad alá- engedd meg magadnak ezeket az érzéseket; de tudd a bánat nem tart örökké.

Ha megnyugodott a lelked- legyen az pár hét vagy hónap, nézd úgy hogy mit kellett ebből tanulnom...? Gondold végig, hogy milyen szerepet játszott ő az életedben, hiszen ha nagy csalódást okozott akkor is valamilyen szerepet vállalt a te életutadban.
Az én lelkemben is van jó néhány ilyen ember, akik egy-egy életszakaszon kísértek át. Vannak köztük olyanok, akik azt a bizonyos kést forgatták a hátamba, s közhely ide vagy oda- de ha akkor az nem történik meg, ma nem lennék itt. Tanultam abból is, főleg emberismeretből, és magam naivitásából.

Természetesen nincs szükség arra, hogy minden kérdésedre- tökéletes választ kapj. Ha tudtál tanulságot levonni, esetleg magadat jobban megismerni- már nyertél!
Az élet ilyen- hol epres -hol pedig citromos cukorkával kínál meg.