Boldogan éltek, míg meg nem haltak...

2019.07.03

Interjú a mesevilágból

Akik már  követik FB oldalam, könnyen észrevehették, hogy szeretek tanulságos rövid történeteket megosztani, amiknek van igazi mondani valója -  s közben segítek kiszakadni a munkából, elindítani a gondolatokat, kicsit elkalandozni a mese világában nektek.
 Ez a magánéletemben sincs másképp, szeretek olyan könyveket olvasni, ami a párkapcsolatok és emberi kapcsolatok területét öleli fel, ha ez mesébe szőve találom vagy egy megindító történetet olvashatok, igazán érdekessé teszi számomra a kikapcsolódást.
Ezért, nem is volt kérdés , hogy felkeressem régi barátomat- aki ennek a területnek kiemelkedő alakja, s ebben az évben megint olvashattam tőle.
Interjúmban szeretném Juditot és könyvét bemutatni, ami természetesen erősen kapcsolódik küldetésemhez- azaz a párkapcsolatok harmonikus működéséhez. Vigyázat, könyvajánló következik :)

Csóka Judit 1965-ben született, Budapesten. Érettségi után, a Nemzetközi Pető Intézetben tanult, végzett konduktor. 1995-ben pszichológus lett (ELTE) majd itt a területi Gyermekvédelmi szakszolgálatnál tevékenykedett.
1999-ben klinikai szakpszichológus lett.  Ma már saját praxisában dolgozik,
s vezeti meseterápiáit.
Második könyve, amiről beszélgetünk:
Mesék feleségekről és férjekről (Corvina)

Kálmán Heléna: Olvasom könyved bemutatkozójában, hogy a mesevilágával 2012-ben találkoztál. Emlékszel-e az első mesédre s milyen hatással volt Rád?
Csóka Judit:
Az első mese, ami hatással volt rám, nem is népmese volt - sőt már jóval előbb megfogott egy mese -H. C. Andersen: Hókirálynő c. meséje volt, anno kislányként nagyon sokáig rajongtam a történetért, bár valóban hosszú mese.
Tetszett, ahogy a Hókirálynő elcsábítja a fiút, s hogy a mese végén Gerda hogyan szabadítja ki; olvasztja fel jeges szívét a fiúnak.
Ami elindított ezen az úton, az Boldizsár Ildikó Meseterápia c. könyve volt, képzésről hazafelé került a kezembe, olvasgattam a buszon.
 Aztán írtam B. Ildikónak, felvettem vele a kapcsolatot; s ezen belekezdtem a  meseterapeuta képzésbe is, ahol megtanították, hogy élő szóban- nem felolvasva, hogyan lehet gondolkodni egy meséről, hogyan kapcsolható a mostani életünkhöz...
K. Heléna:
Részben meg is válaszoltad a következő kérdésem; még pedig, hogy szerinted miben rejlik a mese igazi titka- ereje, hogy felnőttekre is ekkora hatással van...?

Cs. Judit
Egyrészről mindenkiben van egy történet hallgatási igény, azaz az is odafigyel; aki épp nem akar, tehát akaratlanul figyelmet vált ki az emberekben.
A mesék pedig régiek,ugye lekopott róluk minden sallang , tiszták - arról szólnak, ami az emberi életében előforduló problémák lehetnek vagy érzelmeket mutathat be pl.: öröm-boldogság, fájdalom, szerelem, veszteség, veszedelmek stb.
Ha megfelelő mesét dolgoz fel a meseterapeuta, ami az illető személynek jó- nagyon sok hasznos tanulságot, tud belőle levonni az adott élethelyzetére a személy, így segíthet. Szeretem benne , hogy szelíd terápiás módszer, nem annyira erős feltáró terápia; - csak annyit mondok, hogy hallgasd meg ezt a történetet, s mit gondolsz róla?
 S ezzel elkezdődik egy beszélgetés, ami akár elég mély rétegeket is érinthet.
K.Heléna:
Aki nem ismeri, annak hogy mutatnád be : mit csinál a meseterapeuta?
Tehát mennyire viszed be a pszichológusi konzultációidba?

Cs.Judit:
Pszichológus maradok a meseterápia alatt is; tehát ami módszertani eszközöm, azt hasznosítom a mesetáripa folyamatában...
Jó esetben a meseterapeuta nagyon sokat olvas, állandóan mesét olvas. :)(mosolyogva mondja Judit..) s amikor találkozok a csoportjával, felmérem a csoport problémáját, s ahhoz választok mesét.
pl: kardiológiai osztályon ahol hetente felolvasok, ezek a problémák fordulnak elő: pénz , sok munka, elhanyagolás, mi- mit ér meg, önelhanyagolás...
K.Heléna:
Igen, tehát a túlhajszoltság miatt... S mit látsz ezeken az embereken?
 Átér nekik a mondanivalód, hogy nem csak abban az 5 percben gondolkodik el rajta? Megérti a jelentését?

Cs.Judit:
De meg ám! Sokszor előfordul, hogy találkozunk, eljönnek hozzám
pl: 1 év múlva, s emlékszik a mesére; ez számomra fantasztikus visszacsatolás.
Általában nem akarnak az emberek nyitni pszichológus felé, hiszen a szívükkel van baj, nem fejben - szokták mondani ott az emberek...
De aztán mikor elkezdődik a meseterápia, ráéreznek miért jó ez, nagyon bensőséges beszélgetés szokott kialakulni 10-15 emberrel; s a csoport is támogató közösséggé alakul át.

K.Heléna:
Állandó programjaid vannak a Széna téri Könyvtárban, s ott különböző országot meséivel járjátok be a nagyvilágot. Hogyan zajlik ez?
Ki csatlakozhat és mennyibe kerül?

Cs. Judit:
Havi egy alkalommal kerül megrendezésre, hétfő 17.30-19.30 tart
- fontos, hogy bárki részt vehet rajta és ingyenes.
Körbejárjuk az adott országot a mesével, ugyanúgy tudunk beszélgetni a meséről, de közben megismerjük az ország kultúráját s ízvilágát.
Most már a résztvevők is bevonódnak, tehát batyus eseménnyé alakult át, előző évben még pályázati forrásból valósult meg a program.
Azonban mivel nagyon sikeres volt tavaly is, 30 fő résztvevővel lehet számolni; ezért a pályázat után is folytatjuk az eseményt.
 De belépő díj nincs, ételt hozni sem kötelező; tehát szeretettel várok mindenkit! Szeptemberben Törökországba látogatunk a mese által, s betekintünk a tánc világába, aminek Te is részese leszel.
K.Heléna:
Igen! Szeptemberben én is a meséd részévé válok, már nagyon várom!
4 részre osztottad fel könyved (Választás, Oldás és Kötés, Élet egymással, Nehéz idők).
Kíváncsi vagyok, hogy van-e  a 4 rész közül, ami a legközelebb állt hozzád vagy épp fordítva kihívást jelentett számodra?

Cs.Judit:
Igazából, kihívást egyik sem jelentett, ugyanis rengeteg mese van ami közül lehet válogatni, tehát a témákhoz volt bőven forrás. Szerintem, azonban a választás a legfontosabb; ugyanis a választásnál romlik el minden, ami elromolhat. Akkor ha nem őszinte a szándék; hanem valamilyen érdek mentén alakul ki a választás. (pl: pénz, gyermeket kell szülni indíttatás, csak azért mert szép, előnnyel jár a házasság stb.)
Én azt látom, hogy akik hozzám fordultak- azoknál már a választásnál romlott el a dolog; ami 5-10-20-30 év után bukik ki, hiszen nem szerelemből, hanem más érdek útján jött létre ez a házasság.
K.Heléna:
Igazad van, én is azt látom, hogy elfejlődnek egymás mellől a párok - mert van aki a pénz a siker után megy folyamatosan, míg a másik marad -
 pl: kreatív művészlélek, vagy más fontossági sorrendje van, esetleg megszokásból házassággá alakult kapcsolatban van amiben egy idő után megjelenik a konfliktus helyzet.

Cs.Judit:
Igen, s így bomlanak fel a házasságok, párkapcsolatok.
Nincs közösség, nincs szövetség. Persze, fontos hogy hogyan élünk együtt, az is fontos , hogy a rossz időszakokat együtt közösen éljük s oldjuk meg.
K.Heléna:
Az erős vagy gyengébben működő szövetségnél, egyaránt segíthet egy külső objektív személy- pszichológus , coach, párkapcsolati tanácsadó- 
ha mégis megoldhatatlannak tűnő problémával állnak szemben. Ehhez sokszor elég egy előadás vagy egy jó könyv is.
Kinek ajánlod a könyvedet?

Cs. Judit:
Azoknak ajánlom; akik válságban vannak párkapcsolatukban, s azoknak is akik készülnek szövetségre lépni párjukkal. De tulajdonképpen mindenkinek aki párkapcsolatban él vagy élt, kicsit tudatosabban döntsük. Miért éppen Ő, miért éppen most. Sokat segíthet, hogy" Boldogan éljenek, míg meg nem haltak" történetben.
K.Heléna:
Köszönöm szépen Judit! Hiszek benne, hogy van ilyen!