Görbe tükör szeretettel

2019.04.24

avagy barát vagy ellenség?

Nem számít, mennyire elfoglalt vagyok a munkámmal, háztartással, ugyanolyan keményen dolgozom, hogy fenntartsam a barátaimmal való kapcsolataimat, mert mindegyik barátság, valami különleges értéket képvisel az életemben. 

Egy jó barátot nehéz megtalálni, ahogy felnőtté válunk egyre nehezebb kialakítani - de egy igazi barátot még nehezebb elveszíteni.
Természetesen, előfordul- hogy vannak barátok akik "egy időszakra érkeznek csak életünkbe", légy hálás ezekért a kapcsolatokért is.

Az igazi barátok ott vannak életünk nehéz és örömteli szakaszaiban, ezáltal párkapcsolatunkra is erős hatással lehetnek. Ha túljutottál azon az időszakon - "Hogy vajon a barátaim elfogadják-e az új párom?'
- s jobb esetben sikeresen átléptétek ezen a perióduson, akkor kimondhatjuk- lett közös baráti körötök . Minél több éve vagy együtt a pároddal, úgy növekszik az igény - hasonló felépítésű baráti körrel való kikapcsolódásra. Észrevetted-e , hogy inkább keresed párkapcsolatban élő barátaid társaságát? Az úgymond " 4-es vagy 6-os programok" - kerti partik, mozik, borkóstolók stb... 

A legjobb tükör az igazi barát

                                                 G. Herbert


Gondolj bele... váratlan esemény történik párkapcsolatodban általában elmondható, hogy a legjobb barátodnak/barátnődnek fogod kiönteni a lelked.
Például pozitív eseményeknél- babavárás, házvásárlás vagy hosszan tartó konfliktus helyzetben esetleg szakításnál - válásnál, ismerős lehet; hogy barátainktól kérünk tanácsot, vagy segítséget.
Ezeket az életbölcsességeket elfogadjuk, vagy strucc politikát alkalmazunk.
Ügyfeleim bevallása alapján is, a barátok azok akikhez először fordulnak
vagy azok az ismerősök akiknél hasonló élethelyzet következett be.

 Az igazi barátok ilyenkor tárt karokkal várnak, megvigasztalnak minket. Sokszor azonban az igaz barát, eléd fogja tartani azt a bizonyos görbe tükröt. Gyenge pillanatainkban még nehezebben fogadjuk el hibáinkat...
pedig vannak!
 Barátaink azt is megmondják, ha szerintük rossz úton járunk-
s éppen ez eredményezte a kilátástalan helyzetünket vagy esetleg hibáztunk valamiben, amit nehéz belátnunk.
De lehet az is, hogy bátorítanak meglépni, döntést hozni - pl.: egy munkahely felmondás, költözés, válás során.
Ezt sokszor nehéz elfogadni, de hidd el - a görbe tükör sokkal célravezetőbb és őszintébb, mintha egy vállveregetéssel, plusz egy pohár borral útra bocsátanak, hogy lesz ez jobb is; de valójában tudják, hogy nem!  - csak nem akartak megbántani. 

Megkíméltek az igazságtól

 amit ők sokszor tárgyilagosabban látnak, mint te - aki épp gondjaiban temetkezve roskadtan ül s fejét a szürke köd veszi körbe.
Nem jelenti azt , hogy mindig azt kell tenned, amit a barátok mondanak, viszont érdemes mérlegelned; mennyire érzed igaznak, amikkel érveltek számodra - lehet nagy felismerésekhez vezet.
Nem minden akadály/probléma azonos, mert veled is megtörtént; ezért barátként ezt is érdemes mérlegelni mikor tanácsot adunk a legjobb szándékkal. 


S vannak 'barátok' , akik a görbe tükröt megfordítják, s kicsit másképp állnak hozzád.
Ezek azok a személyek, akikre nincs szükséged. Őket kell elengedned!

Honnan ismered fel a mérgező barátságokat?
A görbe tükrön és üveghegyen is túl...

A Notre Dame és Northwestern Egyetem friss felmérése szerint (USA, 2019), barátaink erősen hatnak, a "sikerskálánkra" azaz mennyire válunk sikeressé munkánkban, az életben. A kutatás eredménye szerint, azok a nők akik erős baráti kapcsolatra, szakmai csoportos együttműködésekre tettek szert- sokkal sikeresebbé váltak, magasabb pozíciót értek el rövidebb idő alatt, mint azok akiknek nem volt kire támaszkodniuk - akivel megoszthatták volna élményeiket, félelmeiket.

Íme néhány nyilvánvaló jel, hogy rossz baráti kapcsolatokat táplálsz:

  • Átléptek egy határt, s még bocsánatot sem kértek érte
  • Ahelyett , hogy megbeszélnék veled, ha problémájuk van:
    passzív-agresszív megjegyzéseket/megnyilvánulásokat tesznek
  • Féltékenyek / irigyek rád - esetleg a hátad mögött kibeszélnek
  • A Te idődet szívesen "használják", de sajátjukból ritkán "áldoznak"
  • A jó időkben melletted vannak, a rossz időben eltűnnek
  • Kihasználva érzed magad mellettük- érdek barátságok

'Oké, persze' mondhatnád  - ezek a jelek nagyon nyilvánvalónak tűnnek és soha nem lennél egy ilyen személy barátja igaz?
Azonban az ismerősökből, barátságok születnek, mielőtt rájönnél, hogy kik ezek az emberek valójában.  (pl. munkahelyi kapcsolatok, adott környezet)
A fenti felsorolás alapján könnyű kiszűrni és eltávolítani ezeket a negatív barátságokat...de vannak olyan jelek, amelyeket néha nehezebb észrevenni, főleg ha már megkedvelted az új barátod.

Nincsenek ott Veled, hogy megünnepeljék a sikereid.
Egy - egy facebook emlékkép felvillanásakor az idővonaladon rájössz, hogy egyik esemény megünneplésén se vett részt, amikor valami pozitív mérföldkőhöz értél. Mire nem jó ez a kis emlékeztető ?! Köszi, FB !

Csak magukkal törődnek
Bármikor gondjuk van, elvárják a támogatást tőled... de ha szükséged van rájuk, akkor sehol sem találhatók meg, vagy van jó kifogás , hogy miért nem lehetnek ott. Persze, mindig megérted.

Nem osztják meg veled/veletek az életük részleteit
Egy jó barát szívesen osztja meg az életével, párkapcsolatával kapcsolatos részleteket - ugyanígy érdekli, veled mi van. Jó beszélő és hallgatóság egyben. Te figyelsz a részletekre?

Kritizálnak, de nem épp konstruktív köntösben
Egy jó barát minden bizonnyal kritizálni is fog, mert jót akarnak- emlegetett görbe tükör. De egy rossz barát úgy teszi ezt, hogy lerombol.
 Érezted már, hogy vannak "barátaid" akik elszívják az energiád?

Nem rangsorolnak
Elárulom neked...! Nekem is 24 óra egy nap. Mindenki más -más megoldandó feladatok millióival egyensúlyoz. Ezt az írásomat, épp 23:25kor fejeztem be-
de ha valóban érdekli barátod, mi van veled - szakít rád időt.
Sőt akár beépítitek, hogy hetente- kéthetente fix időpontban leüljetek sörözni, kávézni stb. Ma körülbelül 3-4 barátommal beszélgettem; még ha csak a közösségi térben is...

Mi a teendő a mérgező barátságokkal?
A legrosszabb eset az, amikor régóta fennálló barátságnál veszed észre ezt az átalakulást, igazán fájó lehet elenged és sok időbe telik majd.
Hiszen természetes elvárásunk, hogy ez barátság örökké tart, mert mégis hány évet lehúztatok egymás mellett... Nyisd ki a szemed - az emberek változnak.
Rövidtávú barátságok esetén a találkozások ritkulásával, elfognak tűnni ezek a személyek életünkből. Tehetünk udvarias gesztust , hogy megbeszéljük problémánkat velük, de ha nem változik semmi...
 Bizony el kell engednek őket!

Valld be magadnak, szükséged van ezekre a barátokra!?
 - vagy csak nehéz elbúcsúzni tőlük?
Annyi negatív hatás ér bennünket nap, mint nap; hidd el sokkal jobb lesz, ha a nagytakarítást elvégzed- nem csak a lakásban. Jelzem, itt a tavasz.

Kálmán Heléna