Gyönyörű hazugságok - utazás az önámítás szigetére

2020.02.28


Amikor a világ fájdalma olyan nagy, akkor az ember védekezik a maga sete-suta módján, és az egyik eszköze az önámítás. Furcsa kis alattomos teremtmény ez, észre sem vehető, meglapul a lelkünkben és onnan irányít tévútra gondolatokat, érzelmeket. Mint egy álforgalmi rendőr egy krimiben, összekeveri a dolgokat, egyetlen cél miatt, hogy jobban érezd magad a bőrödben. 

Jobban, dehogy. ...csak hogy elviselhető legyen. Az önámítás vagy önmegtévesztés a gondolatok független javaslatainak pszichéjének tulajdonsága, amelyek nem felelnek meg az objektív valóságnak, vagy torzítják annak egyes elemeit, vagyis a psziché védő mechanizmusa.
A psziché ezen tulajdonsága- lehet pszichológiai válasz - helyzeti vagy jól bevált formája. Az önmegtévesztés az a vágy, hogy a saját észlelése, tudatossága és emlékezete számára vonzóbb eseményeket vagy helyzetek sorát mutassa be. A tudattalan és tudatos elménk játéka. (ego ID - super ego szintjén)

Az önámításnak rengeteg megjelenési formája van. Ott rejtőzhet egy alul működő párkapcsolatban, egy sikertelen karrierben, munkahelyen ahol megrekedsz; s azzal hiteted magad, hogy neked ez pont jó így- vagy épp nem érdemelsz jobbat.
Előfordul, hogy a közvetlen rokoni kapcsolataidban megélt veszteség elől fordítod el arcodat, nehogy pofon csapjon a felismerés, hogy az élet igenis törékeny és múlandó. Pedig bizony az! ... s ezért sem mindegy , hogy milyen énképpel éled a saját életed és hogyan azonosulsz a környezetteddel, annak változásaival.
Amikor az önámításról beszélek jó magam tapasztalataiból is merítek. Hiszen voltam már, olyan munkahelyen, ahol nem kaptam elég elismerést vagy megbecsülést, mégis sokáig féltem lépni.
Aztán egy szép napon, egy könyv hatására elég mélyre ástam magam abban, hogy rájöjjek, a pénz pont olyan felszínes dolog, ami kitudja fordítani az énképedet, s elhiszed elég ahhoz, hogy ne legyen véleményed. Sosem voltam, olyan nő, aki szereti magában tartani a gondolatait. Ez alatt nem azt értem, hogy felesleges konfliktusokba keverednék, hanem inkább azt- hogy él bennem a kreativitás és önállóság, ezért nem szeretem felvenni "munkatárs csöndben marad" szerepet. Ahogy felmondtam ezen a helyen, kinyílt a világ és jöttek a pozitív töltések. Tanulság? Levontam! -  Sose érezd magad kevesebbnek, azért mert a többiek beállnak a sorba. Lehet , hogy a sorral van a baj. Jól érzed, az önámítás területe, rólad szól. Veled kezdődik és magadnak alakítod ki azt a buborékot amit szeretnél. Számos kliensemtől hallom, hogy "vele van a gond" és ezt tudja, azonban ahhoz , hogy elinduljon a változás útján a felismerés csak az első pillér. Le kell bontani a rétegeket, mint egy hagymáról. Egyre beljebb haladunk, egyre csípősebb a hatása, s belénk nyíllal az őszinte érzés, becsaptuk magunkat.
Egy kedves barátom hatására kezdtem utána járni az önámítás témájának, s neki ajánlom cikkem is, ő sokáig álltatta magát, hogy mindent megtett, hogy nincs nagy baj, hogy jó kezekben van.
Története igen egyszerű, azonban pont annyira összetett csavarokkal teli.
Manapság az egészségünk igencsak központi téma, hiszen megannyi divatos irányzat kering az interneten , épp mit együnk, mit tegyünk. Divatos a vegetarianizmus , divat a szelektív szemétgyűjtés- főképp a zero waste , az okos öko hulladékmentes boltok, a szuper vitaminok, cukormentesség, gluténmentesség, laktózmentes ételek stb. Mondhatnánk egészségesnek lenni kívül-belül ma már igencsak egyszerű.
Vagy mégsem?
Ugyanis , barátnőm évek óta küzd azért, hogy egészséges legyen.
Nevezzük Lilinek, a továbbiakban.
Lili és párja régóta babát terveznek , cirka 6 éve , azonban csak nem jön az áldás. Évekkel ezelőtt kiderült, hogy Lili anyagcsere problémákkal küzd és a hormonjai sincsenek toppon. Mit rontott el? Talán semmit.
Az élet ezt a kártyát dobta és ahogy az évek teltek, ő az önámítás szigetére költözött. Könnyebb volt feldolgozni, kilátástalan szélmalomharcait, miközben mindenki tökéletes tanácsait hallgatta, folyamatosan. Hitte, lesz ez jobb is, de addig is minden idejét és pénzét az "egészségére áldozta" , vagyis mondhatni egy fehérvári magán szuper rendelőbe invesztálta, ahova évekig járt.
Egy szép napon, azonban azzal a kérdéssel kelt, hogy valóban ilyen nehéz lenne az ő helyzete és kezdte körbe járni az önámítás szigetét, amire jó ideje költözött ki, a jól szituált idősödő, tapasztalt menő orvosával.
Kezdte lefejtegetni a hagyma rétegeit és rájött, 6 év ment el az életéből, aminek legalább felét önámításban élte le és bízva orvosában, annak segítő készségében, tudásában. 

Aztán felgyorsultak az események, orvost váltott, majd több szakemberrel konzultált és rájött becsapták, évekig kezelgették csak, de nem megoldásra törekedtek, hanem szinten tartásra. Elsősorban becsapta saját magát, hiszen elvakultan hitt abban, hogy ez az orvos igazat mond mindenről és százezreket hagyott nála, mert ez a magánklinika egy mind felett... Áltatta önmagát és áltatták őt is.

Aztán rádöbbent mennyire is rossz a helyzet. S mennyire sokat hazudott magának, is.
Lilli megtörten mesélte el, s bár szívesen tenné közzé az orvos nevét, hogy más ne essen ebbe a hibába; a lelke mélyén tudja, hogy pont annyira hibás, hogy minden szavát elhitte éveken át... Reméli más előbb felismeri, nincs jó helyen és pénzhajhász klinikát is utoléri a karma. Majd elöntötte a szomorúság, lehangoltság s csak hetekre rá döbbent rá, hogy talán most már jó irányba haladhat, nyitott szemmel. Az önámítás évekre leláncolta helyzetéhez és megoldási lehetőségeihez. Ebből is tanulhatunk, hogy mennyire veszélyes lehet.

Az önámítással azonban felvehetjük a harcot. Fontos, hogy ne kerüljük a nehéz helyzeteket, tekinthetjük ezt első lépésnek. Néha a kemény szó és őszinte közlés vezet az egyenes úthoz, ha úgy érzed "pátyolgatják" a lelked, nem biztos, hogy mindig célravezető ez a megoldás. Ha van barátod, testvéred, aki valóban őszinte feléd, kérd ki a tanácsát egy egy helyzettel vagy problémáddal kapcsolatban; s igen ne félj beszélni róla. 

Az önámítás színezeteiről és megoldásairól hamarosan érkezik a folytatás!
Addig olvasd el további írásaimat: 

Ha olvasnál még Lili történetéről, nyomj egy LIKE-ot a cikkre vagy írd meg hozzászólásba!
Szívesen olvasom visszajelzéseiteket!