Menjek vagy maradjak?

2019.05.08

Az örök dilemma körforgásában...

Tavasz van tagadhatatlanul, a maga szeszélyeivel. Randizások és nagy változások, szerelem a levegőben; megújul a természet és a lelkünk egyaránt.
Ha tartós párkapcsolatban vagy házasságban élsz, talán álltál már a kérdéssel szemben: 'menjek vagy maradjak' ?!
Vannak olyanok szerepvállalók a kapcsolatban, akik inkább önfeláldozó típusúak úgymond - s fenntartanak egy kapcsolatot - mert félnek attól, hogy távozásuk mennyire rombolná partnerük lelkét; mennyire tenné tönkre az eddig felépített életüket. Ekkor a kapcsolatban, altruizmus áldozatává leszel, szenvedsz, azaz önfeláldozóvá válsz.

Ezért fontos, ne bűntudatból maradj egy rosszul működő kapcsolatban.
Arra gondolván, hogy a család/barátok mit gondolnak majd - s hogy ez helytelen a mai világban; mert akkor bizony nem leszel boldog.
S nem is fogod bűntudatból fenntartani ezt a kapcsolatot még évekig, csak ideig-óráig. Ha pedig úgy döntesz, hogy kilépsz a kapcsolatból, nézz szembe azzal, hogy nem lesz egyszerű. Kapni fogsz hideget-meleget is a családtól vagy barátoktól, valószínűleg lelki hullámvasút lesz a kezdeti időszakban,
de ne ez tartson vissza, (ahogy feljebb már írtam) .

Azok a bizonyos, rajtunk kívül álló okok

Manapság a legtöbb kapcsolatban azért maradnak benne, mert a külső tényezők befolyásolják, hogy maradjon. Ez lehet közös baráti kör elvesztése, ház/lakás szükségszerű eladása, hitel, közös ingóságok megosztása stb.
(természetesen, lehet hogy gyermeked miatt vagy hatalmas dilemmába).
Eseteim többségében , már megfigyeltem - hogy a kívülálló okok miatt- leginkább a nők szoktak kompromisszumot vállalni magukkal szemben és maradnak egy már nem működő kapcsolatban. Ne félj! Ne félj önmagadtól, a döntéseidtől, a kockázattól, mert ha mindig azon agyalsz-, hogy mi lenne ha... - abban ugyancsak nem leszel boldog.
S ne felejtsd el azt sem, hogy a kapcsolatod előtt is önálló személy voltál.
Ne alacsonyodj le, mert úgy hiszed- számodra már nem terem babér.

Tehát maradsz...De mi van akkor hogyha nem érzed jól magad ebben a kompromisszum helyzetben? S alapvetően "megerőszakolod magad", hogy maradj. Helyzetfüggő és szituációfüggő, tehát nem lehet mindenkire érvényes tanácsod adni.
Egy pszichológus, coach, ezoterikus gyógyító, tanácsadó sem fogja neked azt mondani, hogy menjél vagy maradj. Ez esetben rávezetni tudunk, arra a döntésre ami benned már valójában megszületett... csak félsz bevallani önmagadnak is. Esetleg nem tudtad még kellően átgondolni, súlyozni a lépéseid.  Ezeket a lépéseket, feltárjuk. Sokszor célmeghatározást végzünk.
(ez munkahely váltásnál igen hasznos)

Minden helyzetben van választásod

Döntésed és életed/jövőképed meghozatalának lényeges része Te magad vagy tehát helyetted , egyetlen személy - se barát/barátnő, pszichológus nem tud jól dönteni, esetleg csak rávilágítani.

Ha úgy döntöttél, hogy lemondasz a döntésről az is benne van a pakliban- tudnod kell a lemondás nem választás. Itt megengeded, hogy rajtad kívül álló személyek / események döntsenek, válasszanak helyetted, sodródj az árral.
 S Te ennek a következményét vállalod inkább. De hogyha úgy döntesz, hogy maradsz és kitartatsz, mindenképp szükségszerű lesz változtatni magadon és magatokon. Ugyanis, ha minden ugyanúgy marad, mint amiért ebbe a helyzetbe sodródtál; akkor csak a következő partszakaszig tudsz felszínen maradni.


A változásban különböző technikával tudom segíteni utatok. Fontos azonban, hogy mindketten akarjátok, azaz a szándék meglegyen. Én adom az eszközt a kezetekbe, ha úgy érzitek változtatnátok, de eszköztelenek vagytok.

Ad astra per asperas

~ azaz tövises az út a csillagokig"
Az emberek szeretik elkerülni a veszteséget, ezt a pszichológiában úgy hívjuk, hogy veszteség-elhárítás. Azonban mindkét úton, lesz tövis.
Függetlenül, attól hogy mész vagy maradsz - legyél tudatos!
Próbálj meg dolgozni önmagadon, merj őszinte lenni és bevallani, hogy mit szeretnél. Hiszen ha hajlandó vagy "lemondani" a boldogságra való törekvésről, azt ne ajándékként tekintsd a párod felé, hanem szándéknak. Szándékotokban áll változni, és változtatni- így újra boldogságban élhetitek meg kapcsolatotokat.
Azonban, ha ez a párkapcsolat sosem volt jó, s felőrlődsz a sok változtatásba - ebből sosem lesz újra lángoló szerelem, boldog kapcsolat.
Ez egy idea; amit táplálsz.

Sokan készítenek egy pro/kontra listát, ami talán ilyen helyzetbe egy kicsit értelmetlen gyakorlat, hiszen Te szubjektíven állítod össze - függ attól hogy éppen aktuálisan milyen hangulatban vagy, milyen irányba megy el ez a lista, s főképpen haraggal telve ne készíts ilyet.
Egy szakember- coach, másképp közelíti meg; olyan rávezető kérdésekkel, amire lehet nem is gondoltál, ugyanis főleg a problémára fókuszálsz ilyenkor.

Íme, néhány pont mit érdemes mérlegelned amikor döntesz:
- hogy tiszteletben tartod-e a partnered és hogy partnered tiszteletben tart...?
- partnered betartja- e azokat a határokat amelyik számodra fontosak?
    pl : (nem visszaélésszerű-e a kapcsolat - mentálisan -fizikailag -érzelmileg
            szexuálisan vagy pénzügyileg)
- volt e már jó a kapcsolatod kezdetekben ? - vagy már az elejétől kezdve egy folyamatos változási harc (lesz ez jobb is típusú)

Szánj rá elég időt, hogy kapcsolatba lépj saját magaddal és az érzéseiddel!
Kommunikáljatok- mielőtt döntesz és lépsz, beszéljétek meg igényeiteket!
Sokszor, a partner úgy lép ki, hogy nem is próbált változtatni/változni;
nem beszélt a problémáról, csak betelt a pohár. (fontos hogy amikor beszélsz, párod befogadó legyen, ennek a kommunikációnak technikájáról bővebben beszélek előadásomon, kattints!)


Ha pedig úgy döntesz hogy mész, akkor ne nyújtsd az elkerülhetetlent!
Add meg magadnak is partnerednek is a tiszteletet és lépj ki ebből a kapcsolatból.
Nyisd ki a szemed, s láss vele! Teremts, olyan kapcsolatot magadnak ahol meg tudod élni boldogan önmagadat. Mi dolgod van egy olyan kapcsolatban, ahol alárendeltként vagy benn és próbáltál változni/változtatni, de semmi sem segített? Mi dolgod van ezzel a partnerrel?
- Igazából semmi, most már magaddal van dolgod!