Múltbeli sérelmek, jelenkori triggerek - hogyan ismerheted fel?

2023.01.24

Előfordulhatnak szituációk, dolgok az életedbe, ami minden ok nélkül kihoznak a sodrodból?
A pszichológiában ezt emocionális triggernek hívjuk, s hidd el téged is érint...

Nézzünk rá egy példát: Éva kiskorában úgy nőtt fel, hogy apja sokat ívott és szerencsejáték függő volt, ebből fakadóan édesanyjával nem éltek boldog kiegyensúlyozott házasságba. Anyukája mindenkinek panaszkodott, s a gyereknek ebbe közegben kellett szociális mintákat szereznie - amikor édesanyját boldogtalannak látta, édesapjával pedig nem alakult ki egy egészséges gyermek-szülő viszony. Az sem segített, hogy nővérével nagy korkülönbség volt közöttük, ennek okán  - hamar elköltözött, így senkivel nem tudta megbeszélni saját aktuális problémáit.

Éva emocionális triggere tehát az elérhetetlenség, a figyelem és talán a megértés hiánya. 
Amíg nem kezdett terápiára járni, nem tudatosodott benne, hogy valójában a szülei múltbéli nemtörődömsége a kiváltó ok. Ezért válik könnyebben ingerülté, ha nem ér el egy számára fontos célt, esetleg türelmetlenség fogja el, ha valakivel nem tud azonnal értelmesen közölni valamit/nem éri el telefonon... Könnyebb a triggereket kordában tartnani, ha felismerjük azok okát - így tudunk rajta dolgozni.

Ami engem illett, több triggerem is van - amit felismertem és dolgozok rajatuk, s persze van még mit tanulni nekem is; magamról. Sokszor ezért hangsúlyozom a klienseimnek az önismeret fontosságát. Sokszor rosszul érint pl.: elutasítás, mivel tudat alatt a gyerekkori klikkesedésre és a "nem vagyok elég jó" érzésre emlékeztetett, s pont ebből fakadóan kialakult ennek során egy óriási bizonyítási vágy nálam, hogy igenis kiérdemlem a figyelmet - ami sokszor a munkát helyezi előtérbe a családdal szemben - ez utóbbin még dolgozok... azaz a munka/család harmónia megtalálásán.

Nagyon sokszor bántónak érzem, ha nem kapok elismerést/kevesebbet kapok a munka fényében és hajlamos vagyok másokkal összemérni magam teljesítmény szempontból.
Ezen dolgozok az utóbbi időben többet. Egyrészről nem valid eredmény máshoz hasonlítani magunkat, másrészről - kétszer kell megnézni ki is az akitől az értékelést kapod. Ő mennyire szubjektív/objektív vagy épp mennyire fontos a véleménye számomra/mit befolyásol.

Leggyakoribb triggerek:

 • Számodra fontos ember, nem fordít rád időt/figyelmet
 • Kétségbe vonják a kompetenciádat
 • Visszautasítanak
 • Tehetetlenség érzése
 • Elhagynak (vagy szakítással fenyegetnek)
 • Nem veszik figyelembe a véleményed, átnéznek rajtad - érzéseid lekicsinyítése
 • Hibáztatnak valamiért, okolnak
 • Ítélkeznek fölötted, kritizálnak (esetleg munkahelyi kibeszélés tárgya lettél)
 • Túlzottan rád akaszkodik a párod/barátod/kollégád
 • Nem ismerik el a munkád/tehetséged/tudásod/kompetenciád
 • Igazságérzet sérülése - bizonyos szituációkban

Nem árt tudnod, ha azonosítatlan triggerrel van dolgunk, hajlamosak vagyunk ösztönösen kerülni a helyzetet, hogy megússzuk a fájdalmat. Ilyenkor kerülnek terítékre az elkerülő mechanizmusok, amik sokfélék lehetnek. 

Olvass tovább egy korábbi cikkem a problémakerülésről: