Karácsonyi mindenment{ę}s  I.  Nincs időm! XXI.század kifogása

2019.11.22

Fókuszált figyelem párkapcsolatunkban

'Mikor szántunk utoljára időt arra, hogy megálljunk egy percre?
S mikor volt a legutóbbi alkalom, amikor osztatlan figyelemmel fordultunk a párunk, gyermekünk, a családunk többi tagja felé, ők pedig viszonozták azt?
Ha végig gondoljuk, gyakran előfordul, hogy csak kutyafuttában szólunk néhány szót a másikhoz tévénézés, email írás, telefonálás, mosogatás vagy főzés közben. Az őszinte figyelem pedig egy olyan ajándék, amire az ünnepek alatt és elmúltával, a hétköznapokban is mindannyiunknak nagy szüksége lenne.'

A napokban feldobtam számotokra a kérdést facebook oldalamon is, mennyi időt töltötök párotokkal? A válaszadók többsége azt jelölte, hogy heti 1 alkalommal biztosan van közös program, több mint 20%-a a válaszadóknak viszont csak havi 1 esetleg 2 alkalmat tölt a párjával. Fontos az is , hogy épp hol tart a kapcsolatotok , s hogy a havi alkalmak mellett azért a napi figyelmesség meglegyen.


Figyelmünk százfelé szakad... Tény, hogy a munka 8-10-12 órában felöleli a napod felét vagy több mint felét. A maradék 10-12 órád, másik felét alvással töltöd és a gyakorlatban marad 3-4-5 órád ami még megoszlik a párod , a barátok, a bevásárlás, ügyintézés, edzés és kötelező teendők között.

Esetleg ha mindketten időben hazaértek, az esti TV nézés, FB és egy egyéb alkalmazások világa szippant be, nem fog tetszeni amit most mondok, de érdemes önvizsgálatot tartani...Te leszel az aki nemsokára minden idejét megadná hogy visszakapja párkapcsolatát, ami "olyan jól működött."   
Saját magunk 'nem figyelése, túlprogramozása, rohanó magatartása' - ami így ünnepek előtt jobban fokozódik, vezet oda, hogy egyszer csak azt vesszük észre, nincs párkapcsolatunk.
Több lehetőség is adott. Például javíthatsz most...! Nem kell megvárni, ameddig az egyik fél kipótolja a hiányzó figyelmet máshol. Nem kell megvárni, ameddig elhidegültök és csak éltek egymás mellett.
 Nem kell azt sem megvárni, hogy legyen 2 órád beszélgetni a pároddal, akivel elvileg egy életet szeretnél leélni. Rengeteg tanácsadó, terapeuta, coach foglalkozik párokkal. Látjátok már? Nem hiába , hiszen a problémát generáljátok.  Sok esetben hallom:
a férjem/felségem nem figyel rám, már nem foglalkozik velem. Annyi éven át kértem figyeljen rám"
Tudnotok kell a folyamat megfordítható. Tudtok javítani, ha kell hozzá segítség, akkor is mozdulni és fenntartani kell a fenntartható megoldás érdekében: a figyelmet, a törődést, a fókuszpontod a fontos dolgokon.

Mi a fontos? Hogyan...?
Minőségi időről beszélhetünk tehát akkor, amikor mikor fizikálisan, gondolatban és érzelmileg is ott vagyunk a másikkal; nem a szombati bevásárlólistát állítjuk össze gondolatban, vagy a másnapi megbeszélés vázlatán törjük a fejünket, amikor gyermekünkkel leülünk játszani, vagy amikor párunk éppen az aznapi legnagyobb élményét osztja meg velünk.
Varázsszó: kölcsönösség és kapcsolódás.
Fontos lenne megélni a kapcsolódás, együttlét örömét, mivel ez saját jóllétünk, egészségünk és a kiegyensúlyozottabb, boldogabb családi élet egyik fontos eleme. A közös tevékenységek, élmények elraktározódnak emlékezetünkben, gondolatban újra és újra visszatérhetünk hozzájuk, töltekezhetünk belőlük.
Nemrég hallottam egy történetet egy idősebb, rosszabb körülmények között élő házaspárról. Akik minden pénzüket megspórolva (értsd egész évben erre gyűjtenek) nyáron elmennek 7-10 napra egy tengerparti nyaralásra.
Ez ad nekik erőt, hogy együtt átvészeljék a nehéz időket. Évente egyszer? Igen! - az első 6 hónapban kitűzik a célt és spórolnak , álmodoznak és terveznek együtt; a nyaralás utáni 6 hónapban pedig ebből a pozitív élményből táplálkoznak, felidézik, képeket nézegetik, beszélnek róla, szeretetben figyelnek egymásra.
Ha neked adott a lehetőség hogy akár havonta vagy hetente programozz, kirándulj - tehát nem pénz kérdése, akkor az idődet miért nem rakod bele?
Ha pedig a pénz/ráfordítás nem fér bele hetente, akkor főzz egy kávét/teát kedvesednek, kucorodj mellé és beszélgessetek, menjetek el sétálni, tervezzétek meg ti is az évi egy nyaralásotok.
Ne csak arról, hogy mi történt aznap, hanem az életről , a vágyaitokról, céljaitokról, rólatok- figyelmesen. Szokások és közös programok melyeket beépíthetünk akár a napi rutinba. A szokások erőteljes hatással lehetnek a kapcsolatokra.
A szokás meghatározása: "következetes és szabályos viselkedési minta".
Hozhatsz létre pozitív vagy negatív szokásokat a napi rutinod által , s ha egyszer elkezded őket gyakorolni, azok végül öntudatlan cselekedetté válnak. Ha kapcsolatban vagy, vannak bizonyos szokások, amelyek még erősebb és pozitívabb hatással lehetnek rátok. Minden nap igenis erőfeszítést kell tenned, hogy gyakorold ezeket a szokásokat, hogy azok természetessé váljanak. Legalább 1 hónapod figyeld meg tetteid, hogy beépüljenek.
Közös sportolás és vacsora. Ha munkátok úgy alakul, közös reggeli.
Kössétek össze a sportolási lehetőségeket. Erre tökéletes aktív tevékenységek: biciklizés, séta, futás, társastánc, squash, tenisz, pingpong stb - ami párban kivitelezhető.

Felkelés és lefekvésnél egy kis bújás... a testi érintkezés fontos, s az is hogy ne haraggal feküdjünk le. A testi érintkezés fenntartja az intimitást és jó hatással van szervezetünkre, nyugodtabban is tudunk aludni. 

Míg ha veszekedés után háttal egymásnak oldalunkra fordulunk, agyunk képes akár 2 órát is dolgozni, fokozott állapotban- ezért érezzük úgy , mintha egész éjjel nem aludtunk volna. Egyszerű szokás, mely könnyen beépülhet a békés , intim összebújás. S jobban indulhat a napod is.

Egy hozzám érkező pár például a sétát is beépítette a napi rutinba:
"Ez az a szokás, amelyet a férjemmel tanácsra kialakítottunk, ahol a kapcsolatunk mélyebb lelkületét észleltük. Szeretjük a természetet és jó egészséges időtöltés, miközben sokat tudunk beszélgetni is végre. Valamikor este, de van úgy hogy reggel is belefér, hetente többször. Nagy változásokat értünk el, egyszerű elhatározással."

Főzzünk párunkkal..! mindig szórakoztatóbb a házi rutin, ha azt párunkkal tesszük. Ha férjünk nem konyhatündér, jó program lehet a szokásos mozi helyett, egy séf főzős programja, iskolája.

Közös hobbit is kialakíthattok, a meglévők mellé. Ismerjetek meg együtt új dolgokat. Ha nem vagytok sportolók és a főzés sem központi kérdés, lehet találtok közös könyveket melyet elolvasva, áttudtok beszélni; közös program lehet egy havi borkóstoló akár. Egy kedvenc helyre való visszatérés , esetleg bármilyen kézműves foglalkozás. Sokszor futok szembe közös festménykészítésével, szintén workshop keretében. A közös élmények a legjobb választás ami építheti a kapcsolatot; pozitív és vicces emlékek gyűjtése és megélése. 

Szummázva,
Nem egy drága utazás, vagy egy impozáns éttermi vacsora kell. Nem egy drága ékszerrel kiengesztelni. Sőt nem kell minden perceteket kitölteni.
A legfontosabb, hogy az apró dolgok számítanak.
A törődő figyelmesség, úgy ahogy párodnak jó.