Rend a lelke mindennek - fogadalom vagy önámítás

2020.01.21

Minden januárban eljön az évkezdéshez kapcsolódó, mondhatni már szokásos "fogyókúrás csodaszerek, bérletakciók és táplálékkiegészítők" ideje. Továbbá a fogadalmakhoz tartozó évindító önbizalmat/sikerességet növelő motivációs workshoppok hulláma, melyet újévi koránkelő kedvezménnyel azonnal fizetsz is, mert kell az neked.

S valóban ez kell ahhoz , hogy bármit megtegyél, elérj, megindulj felé?
Lehet, hogy ebben van az aranyút, de én most azokhoz szeretnék szólni, akik nem adják a fejüket hirtelen nagy fogadalmakra, akik hisznek benne , hogy más kezében is ott van a bölcsek köve.
Akik másképp nézik a "bőség bevonzó tanfolyamokat" és hisznek annyira önmagunkban, hogy megélik a sikerüket, ezek nélkül is. Hiszen valljuk be... Senki nem lett még gazdag, azért mert a pénzre fókuszált.
S amúgy is, valóban csak ennyi lenne a gazdagság számunkra?
Azok a típusok - köztük én is, aki nem fogad meg semmit; vagyis helyesbítek - fogadalmak helyett, egész évben igyekszem véghez vinni a céljaimat, év elejétől függetlenül.
A cél számomra permanens és motiváló; szerintem ez a siker kulcsa; a 2 hétig tartó fogadalom bonbonok helyett. Hogyan indul szerintem egy sikeres új év vagy egy hatékony időszak, ami motivál...?
Nem úgy, hogy 100fokon pörgünk, január második napjától, február végére meg szuszogunk mert lefutottuk a célkitűzési félmaratont amit kitűztél a workshoppon amin jártál. S közben mindenhol voltál, csak a jelenben nem, de a bizniszed már jól megy legalább, egy ideig.

Számomra és lehet sokak számára is hatékonyságot jelenthet a REND. Igen, tény hogy nem egy felkapott tanfolyam témája, de annál fontosabb az életed minden területén. Karácsony előtt sokszor teszünk rendet a lakásba, takarítunk ezerrel - de ez amolyan rutinból jövő, vendégvárós rohanás. Igyekszünk a munkahelyen minden függőben lévő feladatot elkészíteni, hogy ne lógjon januárig a levegőben. Igaz...?
Akkor ebből következik, hogy már év végén nekilát az ember rendet tenni maga körül, elvárásból vagy szorgalomból... Ezt a rendszeretetet tovább görgetem az új évre, s sokkal drasztikusabban látok neki a saját rendemnek.

Nem kötelességből, hanem elkötelezettségből és tapasztalatból.
Magammal kezdem, aztán a környezettemmel. Ha magadban rendet teszel, sokkal könnyebben tudsz másokhoz is kapcsolódni. S igen a belső rend, lehet hogy valakinek attól függ, hogy életmódot vált, teljesen lefejtve: rendbe teszed az étkezésed és az életviteled, rendbe teszed magad egészségügyileg.
A belső rendezetlenséget, lehet hogy a kényszerből fenntartott muszáj kapcsolataid kuszálják folyamatosan. Személyek, akikre nincs szükséged, s kedvességből - belső erőfeszítésekből táplálod.

Minden hozzájárul a rendetlenséghez:
amit nem használunk, nem hordunk többé,
nincs kedvünk vagy bátorságunk kidobni.
 Esetleg úgy véljük, valamikor jó lesz még!
... valamire

Mindenki számára ismerős lehet, a gardrób legfelső eldugott része, vagy az agyonpakolt garázs látványa, esetleg olyan ajtó - amit inkább ki sem nyitunk, mert 100% kihullik valami csontváz, a legutolsó fiók a komódon, a spájzban őrizgetett 8 éves baracklekvár. 
Talán neveltetésünk vagy régebbi tapasztalataink miatt, vagy mert kételkedünk képességeinkben; ragaszkodunk olyan megoldásokhoz, amelyek nem engednek tovább mozdulni az élet más területén sem, legyen az a munka vagy akár a párkapcsolat.
Aki rendet rak, az gyakorolja az elengedést, s ez segíti a mentális takarítást, ami igazából fejlődésünket szolgálja. Így január végéhez közeledve, én is végéhez érkezem a saját rendemmel. 
A környezetemben rengeteg kacatot bedobozoltam, amely ajándékozásra vagy eladásra megy. A munkámhoz szükséges iratokat, füzeteket, szakkönyveket összeraktam értelmezhető rendszerbe és az elintézendő feladatokat újra átnyálaztam többed ízben, s rangsoroltam.

S mi van a kapcsolatokkal?
Minden évben nagytakarítást tartok a személyes FB oldalamon, törlök ha kell 30 embert is, nekem nem célom a gyűjtögetés és oktalan létszámnövelés. Lezárom azokat a kapcsolatokat, amik csak nekem voltak fontosak.
 Figyelem a kapcsolataim minőségét, keresem azon személyek társaságát, akikkel azonosulni vagy tőlük tanulni tudok. Elengedem azokat a vélt barátokat, akik csak a jóban osztoznak vagy akik csak akkor keresnek, ha kérésük van. Nem veszek már fel minden hívást sem vagy nem hívok vissza.
Úgy élem az életem, hogy megtanultam értékelni az idő múlandóságát, a boldogság erejét, a letisztult és hálás hozzáállás hatékonyságát, a pénz valódi értékét, a birtoklás törékenységét. 
Tanfolyamok, fogadalmak és önámítás nélkül.7 lépés a (mentális és fizikai) rendetlenség megszüntetéséhez

1. Legfontosabb: rangsorolj!
Mi az ami valóban boldoggá tesz/ szükséged van rá és mi az amihez csak ragaszkodsz?
- tárgyak, időtöltés, személyek, napi rutin, család-munka balance

2. Étkezések egyszerűsítése és rendszeresség beépítése
(Az életmódváltás/diéták terén is fontos, de Mark Zuckerberg, mind Obama is írt már erről a szokásról; mint a munka hatékonyságát fokozó tényezőről.)

3. Tanulj meg nem-et mondani.
Tavaly kezdtem el használni, még gyakorlom jómagam is, de sok felesleges
interakciótól szabadít meg. Nem kell mindent elhinni sem. Kérdőjelezd meg, kutass! ...ha nem-et mondasz, az nem csak személynek, de akár egy akciónak is szólhat; vissza az első lépésre- szükséged van rá?

4. Tegyél rendet közvetlen környezettedben, ahol élsz.
Ilyenkor bukkanok olyan "kincsekre" is, amiből már van 3 db.
Ajándékozd vagy add el!

5. Szelektálj!
Személyek (közvetlen és online), napi rutin, szokásos körfutások, tevékenységek, berögzült múltbeli minták elengedése.

6. Ismerj, tanulj vagy lazíts- élj a jelenben
Lépj be egy kreatív csoportba vagy táncklubba, sportolj. Találkozz olyan emberekkel, akik a
munkád vagy hobbid kapcsán "felemelnek". Tanulj tőlük, feszegesd az határaid! Kezd el a bakancslistád pipálgatni! Értékeld a saját időd, s annak add aki tartalmasan tölti ki. 

+1 : Relaxálj. Akár napi egyszer, bármikor amikor úgy véled. Nem , amikor időd engedi. Hiszen ha rohansz, akkor sincs több időd.
Én ezt reggeli kávém társaságában, a teraszon teszem. Figyelem a természet hangját, beszívom a friss levegőt, s hálát adok minden napomért és az eddigi megvalósult célokért.