Az "Elkezdeni elölről" filozófiája: Hogyan változtathatja meg az életedet a friss kezdet?

2023.11.24

Engedd meg, hogy megosszam veled néhány gondolatomat az újrakezdésről, amelyeket saját életem tapasztalataiból és ügyfeleiméből is merítettem.
Az én történetem is tele volt az elmúlt pár évben igazán erőteljes változásokkal,
új munkahelyekkel, életmódváltással (vállalkozóból - beosztott s még sorolhatnám) és az életben felbukkanó váratlan lehetőségekkel, tévedéssel, felismeréssel, búcsúzásokkal.
Ezek az események mind olyan fordulópontok voltak az életemben, amelyekre sosem gondoltam volna, hogy ilyen hatással lesznek rám vagy éppen, hogy valaha megtörténhetnek velem... Az élet viszont, attól izgalmas – hogy percről-percre múlik és naponta változnak az események vagy történnek valóban sorsfordító pillanatok.
Tudom, sokszor keserű pirula, amit a tea mézédes íze sem tesz jobbá, s van úgy, hogy a kávé már csődöt mond - bármilyen erős is.

Egy válás vagy szakítás mindig fájdalmas és nehéz időszak egy hosszútávú kapcsolat után. Legyen az néha felszabadító vagy keserédes búcsúzás. Minden esetben egy olyan ember lép ki az életedből, aki évekig a részed volt, aki ismerte minden rezdülésed, akivel megosztottad a titkaid, a jövőbeni vágyaid, a tested, a jelenlegi sikereid vagy épp egy-egy bukásod… Kedvenc borotokkal leülve a kanapén – beszéltétek meg a "hogyan-tovább" gondolatfelhőket, amit ilyenkor szabadjára engedhettél. De ennek már vége, minden másképp lesz - akár a Te döntésed, s talán még fájdalmasabb, ha a másiké.

Azonban ahelyett, hogy a bánatba és a csüggedésbe merültem volna, úgy döntöttem, hogy az újrakezdés lehetőségét látom benne. Na ez hazugság, elsőre nem ezt látod - de sokszor ezzel áltattam magam. Elsőre igenis fájdalmas, hiszen nincs változás áldozatok nélkül. Valamit elveszítesz. Valamit megtalálsz. Azonban szerencsés vagy, ha a veszteségek közepette is valóban - őszintén – önazonosan pozitív maradsz - nem csak olyan mondvacsinált módon. A többiek …? – akik nem olyan szerencsések, elsősorban kitalálják mihez is kezdjenek és merre is kezdjék azt a valamit, amiről lehet, hogy fogalmuk sincs mi az - nevezzük most újrakezdésnek.
Egy biztos ehhez idő kell!
Szólít a belső hang, töltődésre, sebnyalogatásra, pihenésre vagy bulizásra,
új sportokra, elvonulásra , erdei táborra, új hobbyra, talán új munkahelyre esetleg Te még költöznél is… csak, hogy felejts. Elkezdeni elölről. (csendül fel egy Halott Pénz szám a fülemben) Egyet biztosan tudsz, így újra nem akarod. Most másképp lesz – ígéred meg magadnak, mindannyiszor amikor bátorságod és lendületed alább hagyna.
Ez is valami, mit tehetsz (?), elindulsz; s reméled a legjobbakat, ha már a legrosszabbon túl vagy. Néha napján gondoltad biztatóan - aztán jön egy újabb sz*r nap vagy épp egy fordulat amikor rájössz, tudsz még kapni a padlón egy pofont. DE felállsz. Hidd el nekem, ezt most őszintén mondom - fel fogsz állni, bárhol is vagy, bármin mész keresztül.
Tudom, hogy erős vagy – csak olykor több idő kell a lehetetlenhez. Az sem szégyen, ha végre segítséget kérsz: egy baráttól, terápiára mész vagy esetleg egy művészeti csoportba fested ki magadból mindazt, amit olykor kimondani nehéz vagy  kimozgod, kitáncolod.

....Aztán szépen lassan, elkezdtem újra felfedezni önmagam, megerősíteni az önállóságomat (ami mindig is megvolt mindig is) - és  elkezdek új kapcsolatokat építeni. Az újrakezdés lehetőséget adott arra, hogy újra felfedezzem a szenvedélyeimet és az életem értelmét.
 Új célokat tűzzek ki, aminek a gondolataim, tetteim, munkám alárendelődnek. Kizárólag a saját jólétem és nem mások jóléte érdekében. Nem vagy önző, itt az idő, hogy Te legyél a fontos. Ne érezd azt, hogy mindenki problémáját neked kell megoldani, most az idő neked dolgozik, Te pedig magadon végre!

Radikális megoldás kedvelőinek: a költözés is egy új kezdet lehetősége, olykor ha muszáj is. Ez előttem is ott lebeg, tudod amikor egy új helyre költözöl, új környezetbe kerülsz, új emberekkel találkozol és új lehetőségek nyíltak meg előted. Új helyek, új arcok, új szokások kúsznak be életedbe. Ez egy izgalmas és olyakor rémísztő időszak – de gondolj úgy rá mint amikor külföldön nyaralsz , amikor felfedezhettem a környéket, beilleszkedhettem az új közösségbe és új barátokat szerezhettem, új boltok, új éttermek/kávézó és másik könyvesbolt ahova olykor betérsz... A költözés lehetőséget adhat arra, hogy kilépj a komfortzónából és új dolgokat próbálj ki. A sok "új" annyira elviszi a fókuszod, hogy a gondolatvilágod is átalakul, impulzusosok tengere. Dopamin sokk minden levegővételed.

Az új munkahely vagy a karrierben bekövetkező változások is újrakezdést jelentettek számodra. Amikor új munkahelyre kerültem, új kihívásokkal és lehetőségekkel találkoztam. Ez lehetőséget adott arra, hogy fejlesszem a képességeimet, új ismereteket szerezzek és új kapcsolatokat építsek. A friss munkahelyen való sikeres újrakezdéshez fontos volt az elkötelezettség, a nyitottság és a pozitív hozzáállás, nem utolsó sorban a kitartás.

Az újrakezdés során fontos volt, hogy időt szánjak az érzelmi töltődésre is.
Az új helyzetek és kihívások mellett fontos volt, hogy figyeljek önmagamra és gondoskodjak az érzelmi jólétemről. Ez lehetőséget adott arra, hogy felfedezzem az érdeklődési körömnek megfelelő tevékenységeket, például sportolást vagy kreatív hobbit. Az érzelmi töltődés segített abban, hogy pozitív hozzáállással és energiával nézzek szembe az újrakezdés kihívásaival. Ha meguntad a melankolikus track listád, cseréld le pozitív, életigenlő zenékre. Hidd el nagyon nagy hatással van rád amit naponta hallgatsz, az olyan divatos stream oldalakon válasz egy jó kis vígjátékot és kezd el élvezni – saját magad társaságát...

Az újrakezdés időbe telik és nem mindig könnyű; tudod elmondtam... De ha türelmesek vagyunk magunkkal és hagyjuk, hogy az idő segítsen, képesek leszünk megtalálni az új életünkbe vetett örömünket. 
Ölellek: Heléna

Egyéb tippekért olvasd el korábbi írásom: