A randizás piros zászlaja avagy a ’love bombing’ jelenség

2022.09.01

A forró tengerparti nyár , a koktélok, a balatoni séták és egy finom rozé a borászat teraszán, vagy egy átbulizott koncert... Rengeteg lehetőség a randevúkra és sok szingli veszi nyakába az éjszakát- ismerkedik könnyebben, nyitottabbá válnak ezen a romantikus időszak alatt, hogy esetleg "ez a nyár" hozza meg a szerelmet - amire vágytunk oly rég.

A sok randevú magába hordozza a siker lehetőségét egy párkapcsolatra, azonban a kezdeti időszak számos buktatóval és felismeréssel járhat mindenki számára. Imserős a szituáció, amikor minden klappol , aztán csak eltűnik a szürke ködbe? Ezt nevezzük "ghosting"-nak , azaz (egy nagyon találó kifejezéssel élve) a szellemmé válás jelensége; amikor valaki, aki fontos számunkra, egy barátunk, esetleg valaki, akivel randevúzunk, minden előzetes figyelmeztetés nélkül megszakítja velünk a kapcsolatot. A ghosting létezése korántsem számít újdonságnak, ám korábban sokkal kevesebb ember tapasztalta meg, mint napjainkban. Az 'eltűnő fél' igazából szívességet tesz nekünk, bármekkora fájdalmat is okoz ezzel a tettével. Tudnod kell, hogy számára a felelősség vállalás nem opció, nem tudja jól/könnyen kifejezni az érzelmeit, továbbá legalább tiszta vizet öntöttünk a pohárba - hogy számára mennyire is voltunk fontosak. Akik pedig maradnak, magukba keresik a hibát, s az elképzelt "tökéletes kapcsolat" lehetőségének bűvkörébe ragadhatnak. Ezért fontos egy egészséges önismeret, mielőtt randiba kezdünk. 

A "ghosting" sosem a Te hibád!

Lássuk mi a helyzet a randizás további szakaszaival, amikor úgy érzed, hogy alakulhat valami, esetleg gyorsan szerelembe eső típus vagy. Fontos tudnod, hogy a párkapcsolati dinamikának szakaszai vannak- erről itt olvashatsz egy korábbi cikkemben:

Vannak bizonyos esetek, amikor úgymond- "piros zászlók" jelennek meg, ez általában a korai randevú szakaszra jellemző. Mely esetekkel találkozhatunk a leggyakrabban?

Egy új románc virágokkal, üzenetekkel és bókok áradatával járhat...
Ez mind a csillogás, az izgalom és az energia áramlás része, amely a friss találkozásokat kíséri. De a túlzott figyelemnek és a szeretet megnyilvánulásának lehet egy sötétebb oldala is. Ez egy szerelmi bombázásnak nevezett jelenség, és leginkább a nárcisztikusok által használt vörös zászlós taktikát jelenti. Mivel mindannyian egy egészséges párkapcsolatról, egészséges határok ápolásáról és a pszichológiai manipulációk elkerüléséről próbálunk bizonyosságot nyerni, itt van a mélypont - amit a szerelmi bombázókról tudni kell.
Miért is nem idilli az új választottad, vagy épp Te magad vagy aki ezt teszi?

Szóval miért rossz a 'love bombing"?
...hát nem fantasztikus, hogy egy potenciális lelkitárs eláraszt téged pazar ajándékokkal, szeretettel dicsér, s elmondja minden pillanatban, milyen nagyszerű vagy?

Gondolatban már a közös kutyátok/macskátok neve is felmerül. Nem ez az, amit mindannyian keresünk, ha szerelemről van szó? Egy jövőképet...?

A szerelmi bombázást a figyelem, a szeretet felhalmozása és a nagy gesztusok kezdeményezése jellemzi, a kapcsolat korai szakaszában.
Ezek lehetnek például:
- a halhatatlan szerelem nyilatkozata, nagy ajándékok, imádat, túlzott bókok és minden, ami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen. Előfordulhat, hogy a szerelmi bombázás mámorító lehet, s rövidtávon csodálatos érzést kelt bennünk. Valaki, aki látja és értékeli az személyiségünket; működteti a dopamin- és endorfin-áramlást, amivel úgy tűnik, hogy álmaink kapcsolata bontakozik ki.

Bár idillinek hangzik, ez a viselkedés hatalmas vörös zászló lehet, mivel ez egy olyan minta, amely összefüggésbe hozható a mögöttes visszaélésekkel és egy potenciálisan mérgező kapcsolattal, társfüggőséggel. Igazi passzív agresszív játékba fullad, mint egy Tom és Jerry rajzfilm. Amikor visszahúzódnál, ő még jobban nyomul - hisz fél , hogy elveszt téged, ezáltal a kontroll kiesik a kezéből. Ezek a típusú személyek, kényszeresen próbálják vezérelni a szituációt, társfüggők, a manipuláció többnyire tudat alatti tevékenység - kialakíthatja benned a tartozás érzését. A pszichológusok úgy vélik, hogy a szerelmi bombázók alacsony önbecsüléssel rendelkeznek
s hogy kielégítsék ezt az állandó megnyugtatási igényt, kétségbeesetten irányíthatják a magukról és szerelmükről szóló narratívát.
Azonban van egy erős tényező, ami miatt a szerelmi bombázás olyan nehezen észrevehető: a romantika. Ami a mai világban eléggé kiveszendő érték.

Itt újra felhívom a figyelmet , az egészséges öntudatra - ami segít különbséget tenni egy rossz és egy jó kapcsolódás között - felismerni a helyzetet és ismerni saját határaidat és értéked. 


Olvass tovább: